PREITAART

groentetaart, veganistische recepten

Een bijzonder smakelijke preitaart. Ik heb dit recept zeker vier weken achter elkaar gemaakt om het te vervolmaken. Natuurlijk kan het altijd nóg beter en zoals ik altijd zeg: je gaat niet mee de oven in (dus er kan ook nog van alles mis gaan onderweg, zelfs als je het recept tot  op de letter volgt, zelfs als je het recept zelf bedacht hebt!) maar volgens mij moet het met het volgende recept toch een ieder lukken een smakelijke preitaart als hoofdgerecht op tafel te zetten. Het is misschien een wat bewerkelijk recept. Dat komt omdat ik het leuk vind om in de keuken te  staan. Er zijn heel wat manieren om de werktijd wat te verkorten; de tijd dat de taart  in de oven zal moeten staan, blijft gelijk. Zo kun je in plaats van zelf kikkererwten koken en het kookvocht bewaren, ook een blik kikkererwten kopen en het vocht waarin ze bewaard worden gebruiken. (van de kikkererwten maak je snel een fijne humus of een gevuld soepje) In plaats van prei van het land te gaan halen (waar dus al heel wat werk in zit: zaaien, schoffelen, oogsten, wassen) kun je voorgewassen en voorgesneden prei kopen. In plaats van zelf appelchutney (niet gezoete appelmoes) te maken van de appels van je eigen boom, kun je een pot ongezoete appelmoes kopen. Ik laat dat allemaal aan je eigen inzicht en initiatief over. Het is natuurlijk wel zo dat ik dit recept, nadat ik het bedacht heb, al  een flink aantal keren heb gemaakt dus waarschijnlijk  zijn mijn ideeën erover best goed 😉 Ik wens jullie in ieder geval veel plezier in de keuken en tot gauw!

PREITAART (voor 4 personen)

INGREDIËNTEN

4 flinke stronken prei, gewassen en fijn gesneden

1 rode paprika

200 ml kokosroom (blik of pakje)

6 eetlepels kikkererwtenvocht

100 gram zelfrijzend bakmeel

100 gram tarwebloem

100 gram plantaardige margarine of gehard kokosvet (als je kokosvet wilt  gebruiken, raad ik aan  dit te raspen op  een fijne rasp, dit voorkomt klontjes)

1 eetlepel olie

1 theelepel zout

1 theelepel komijn

1 eetlepel appelazijn

1 theelepel paprikapoeder

2 theelepels gemengde kruiden (gedroogd, bv Provençaalse of Italiaanse mix)

2-3 eetlepels ongezoete appelmoes of appelchutney

eventueel 1/2 zakje Wilmersburger smeltkaas

springvorm 23 cm doorsnee, bakpapier, 250 gram droge erwten (of een andere lege taartvulling)

Verwarm de oven voor op  180 graden Celsius.

Meng het zelfrijzend bakmeel, de tarwebloem, de gedroogde kruiden en een snufje zout met de margarine/kokosvet tot een kruimige massa. Voeg een eetlepel plantaardige  olie toe zodat het geheel gaat kleven. Voeg zoveel appelmoes/appelchutney toe tot er een samenhangend geheel ontstaat. Laat dit een half uur tot een uur staan en vul dan de ingevette springvorm er mee. Leg een stuk bakpapier over het deeg heen en vul met lege taartvulling. Bak een minuut of 10 voor. Bak in een hapjespan of wok de prei met de niet al te fijngesneden paprika en de komijn, paprikapoeder, beetje zout  en appelazijn. Zodra de prei begint te slinken, doe je er de kokosroom in. Breng langzaam aan de kook onder voortdurend roeren. Zodra er belletjes komen die aankondigen dat de kook nabij is, haal je de pan van het vuur en voegt het kikkererwtenvocht toe. Nog even goed doorroeren en vervolgens in de taart vorm gieten. Dat gaat het beste met een open spatel waarmee je eerst zo droog mogelijk de prei in de vorm kunt scheppen en dan het achtergebleven vocht over de vulling kunt gieten. Nu kun je de taart afmaken met wat Wilmersburger en na 30 tot 40 minuten in de oven verorberen. Lekkerder is het als je de taart  eerst een half uur bakt, af laat koelen en dan bestrooien met Wilmersburger en opnieuw  10-20 minuten in de oven zet. Zelf  maak ik de taart eigenlijk altijd een dag van tevoren maar als de taart de tweede dag uit de oven komt is er op mysterieuze wijze al een punt verdwenen 🙂

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s