HUMMUS en WITLOF opnieuw

Geen categorie

Vandaag waren we op de tuin. We hebben de laatste wintergroenten geoogst. Er stonden nog twee rijtjes prei te groeien. Er zaten nog een stuk of acht stronkjes witlof in de kuil en een stuk of tien bieten in een andere kuil 😉 Thuisgekomen heb ik de prei gewassen en het groen klein gesneden (en opnieuw gewassen) en het plan is om daar een preitaart van te bakken.. of mee te bakken. Vanmiddag echter had ik aardappels en wit van de prei in de tajine gekookt met een stukje gember, verse rozemarijn, twee teentjes knoflook, ongeveer 8 gram verse kurkuma en wat zout. In plaats van water had ik kokoswater, kokosroom en tomatenpuree bij elkaar gedaan en flink opgeklopt met een garde. Het was heerlijk! Ik ga de rest van de kokosroom morgen gebruiken voor de vulling van de preitaart. Het wordt de derde achtereenvolgende week dat ik preitaart ga bakken en hoewel hij steeds erg lekker is en helemaal opgaat, is het recept nog niet helemaal uitgekristalliseerd dus daar moeten jullie nog even op wachten. Wel wil ik jullie vertellen hoe je, volgens mij, heerlijke witlofsalade maakt en op speciaal verzoek nog een recept voor hummus. Volgens mij is het geheim van elk recept dat het met liefde en aandacht klaargemaakt wordt. Veel plezier, smakelijk eten en tot de volgende keer!

WITLOFSALADE

ingrediënten:

2 stronkjes witlof

handvol verse bieslook

1 (over)rijpe avocado, niet al te groot

1 eetlepel citroensap

3 eetlepels zonnebloemolie

handvol rode druiven (zonder pit)

mespuntje zout

mespuntje kerrie

Snijd de witlof klein en halveer de druiven. Knip de bieslook (met een kruidenschaar; werkt fantastisch!) in stukjes en meng dit alles goed door elkaar. Besprenkel dit met een klein scheutje citroensap. Doe de avocado, de rest van het citroensap, de olie en de specerijen in een mengbeker en blender het goed door elkaar. Serveer de dressing apart bij de witlofsalade zodat de witlof knapperig en vers blijft en niet druipt van de dressing. Bovendien kan zo iedereen zoveel of zo weinig nemen als hij wil. Heerlijk bij gebakken aardappeltjes of op toast.

HUMMUS

ingrediënten:

125 gram droge kikkererwten

1  kleine ui

3 teentjes knoflook

7 gram verse kurkuma

theelepel zout

2 theelepels garam massala (of five-spicepowder of gewoon 1 theelepel kerrie en 1 theelepel komijn met eventueel een snufje kaneel erbij)

3-5 eetlepels zonnebloemolie (of andere plantaardige olie. Ik gebruik altijd zonnebloemolie omdat die van zichzelf een weinig uitgesproken smaak heeft en zzich dus makkelijk aanpast aan de rest van het recept. Olijfolie bijvoorbeeld is veel dominanter van smaak)

Zet de kikkererwten een nacht in de week met de garam massala. Kook ze daarna gaar in ongeveer een half uur en laat ze in het water afkoelen. (Tip: Het kookwater van de kikkererwten kun je goed opvangen en bewaren. Dit zit vol met eiwitten en laat zich heel goed gebruiken als bindmiddel in saus of deeg.) Doe de knoflook, de gesneden ui, de appelazijn en de helft van de olie in de keukenmachine en  maal het tot een glad papje. Voeg beetje bij beetje de kikkererwten toe en genoeg olie om een glad mengsel te krijgen. Voeg zout naar smaak toe en stop het in een goed afsluitbaar bakje. In de koelkast blijft het zeker tien dagen houdbaar. Hummus is heerlijk als broodbeleg of als dipsaus maar kan ook heel goed gebruikt worden als basis voor koude en warme sauzen. Daarover later wellicht meer. Nu eerst het recept voor preitaart verbeteren en opschrijven. Veel plezier en tot de volgende keer!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s