RIJST MET LAVAS

lavas, moestuin, rijst, veganistische recepten

We hadden in het kweekkasje op  ons dakterras koolplantjes opgekweekt en het werd hoog  tijd dat die de grond in gingen. Dus opgetogen naar de tuin. De aardappels, inclusief het Schotse ras dat dieppaars  is van binnen, komen prachtig op en er is maar één aardbeienplantje niet aangeslagen.  Voorts groeit de spinazie gestaag en ook de raapstelen steken hun koppie boven de grond uit, nieuwsgierig naar de nieuwe lente 😉 Alle fruitbomen en bessenstruiken staan ijverig te bloeien en de rabarber zit als een cadeautje in de knop te wachten op  iets warmer weer. Groene koorts heerst overal!

Helaas groeit in deze tijd het onkruid vaak harder dan de gezaaide groente dus ik heb maar even met de hak de hele tuin schoongemaakt. Voor de schoffel is de grond nog net even te nat en bovendien zag het ernaar uit  dat het later op de dag nog wel zou gaan regenen en dan schiet geschoffeld onkruid gewoon weer op, dus met zulk weer is hakken echt een beter idee. Af en toe bukken om wat onkruid tussen plantjes uit te trekken, heerlijk meditatief werk. Henk heeft ondertussen de koolplantjes in de grond gezet en een mooie gaastunnel erboven gecreëerd.  Op Texel hebben we namelijk erg veel last van koolvlieg, wortelvlieg en preimot en de jonge plantjes beschermen met een gazen huisje is de enige en beste oplossing daarvoor. De hond heeft liggen slapen in de zon en is verder gegaan met zijn gat graven onder de gereedschapskist. Zo heeft ieder zijn taak bij ons op de tuin!

Vorige week had Henk al de lavas verplant; dat moet ongeveer elk derde seizoen omdat de plant anders steeds meer last van schimmel krijgt. Op de plek waar de lavas vorig jaar nog mocht groeien, staat nu hysop. Maar leven laat zich niet zo makkelijk leiden of om zeep helpen en er waren natuurlijk toch lavasplantjes bovengekomen. Ze waren  ongeveer 40 cm boven de grond en de meeste blaadjes waren nog dieprood van nieuwigheid.  Ik heb ze allemaal bij de grond afgesneden en de wortels eruit getrokken en ondergespit.

Thuisgekomen heb ik de dikke stelen verwijderd en de jonge blaadjes gewassen en heel fijn gesneden. Het was ongeveer 90 gram. Ik heb het gebruikt om een heerlijk rijstgerecht te maken. De eerste dingen die van de tuin komen (bieslook, wollige munt en raapsteeltjes) zijn altijd extra lekker, maar zulke verse lavas en dan  in zo een grote hoeveelheid, dat is echt een bonus die je niet elk jaar krijgt!  Het is een heerlijk idee dat we eigenlijk altijd als we van de tuin naar huis gaan iets eetbaars bij ons hebben. Al is het maar een plantje dat ergens groeide waar het niet groeien mocht.

RIJST MET LAVAS

voor 2-3 personen

125 gram rijst

90 gram verse lavas

75 gram pecannoten

1 ui

3 eetlepels gembersiroop

3 eetlepels plantaardige olie

1 blik (uitlekgewicht 225 gram) kidneybonen

snufje zout

Kook de rijst gaar zoals je dat gewend bent. Snijd de ui heel fijn en fruit deze op  een laag vuur in de hete olie met de gembersiroop. Voeg de gekookte rijst toe.  Spoel de kidneybonen en voeg deze toe. Even goed warm laten worden en dan de fijngesneden lavas toevoegen. Goed omscheppen.  Voeg zout toe (naar smaak; verse lavas is vrij sterk van smaak dus niet te enthousiast strooien en steeds even proeven!) Vlak voor het serveren strooi je er fijngehakte pecannoten overheen. Smakelijk  eten en tot de volgende keer.

P.S. Lavas wordt ook wel maggiplant genoemd en is een heel makkelijke plant. Hij groeit eigenlijk overal. Het lekkerst zijn de frisse, jonge blaadjes maar de plant kan het hele jaar door geplukt en gebruikt worden als  smaakmaker in soepen en sauzen. In de lente is lavas te koop bij de Ekoplaza maar het loont zeker de moeite eens op  zoek  te gaan naar een plant. Hij heeft maar een heel klein stukje grond nodig om te floreren, al doet hij het niet zo goed in huis op de pot. Wel kun je lavas telen op het balkon in een bloembak. De bloemen van de lavas zijn prachtig, variërend in kleur van diepgroen tot knalgeel. Zodra de lavas bloeit kun je de blaadjes niet meer eten; ze worden bitter en vezelig. Wel doen de schermachtige bloemen het schitterend op  de vaas en het ruikt ook nog eens bijzonder aangenaam!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s