RÖSTI EN MIERIKSWORTELGARY

aardappel, broodbeleg, hartig tussendoortje, kruiden, moestuin, pizza, salade, veganistische recepten
IMG_9792

mierikswortel

Het is de laatste dagen heerlijk op  de tuin.  Afgelopen dinsdag heb ik alle groenbemesters ondergespit en alles groeit als kool. Ja, het is erg droog maar in het kader  van de klimaatverandering, zijn we al een paar jaar bezig onze teelt aan te passen. We hebben nu watermeloen, kiwi en komkommer en die groeien allemaal  heel goed. Het harde fruit in de bomen groeit langzaam, maar rijpt wel goed. We hebben straks dus kleine appels maar wel heel zoete (is de verwachting) Ik heb het loof van de aardappels weggeknipt, maar ik haal slechts een rijtje per keer uit de grond. Aardappels zijn lekkerder wanneer je ze een tijdje laat liggen. Dit  jaar hebben we voor het eerst Berber aardappels. Dit is een heel vroege aardappel en dat hebben we expres gedaan in de hoop de fytoftora voor te zijn en dat is gelukt! Naast mijn beproefde recepten voor aardappels, heb ik een veganistisch recept voor rösti bedacht en geperfectioneerd. Ook heb ik mijn recept voor harde cashewkaas (aka Gary) veranderd, verbeterd in mijn smaakbeleving. Ik wens u allen veel plezier in de keuken en smakelijk eten. En geniet van de zon!

RÖSTI

benodigdheden voor 2-4 personen:

450 gram aardappels

1 ui

2 teentjes knoflook

6 gram kurkuma

1 takje munt

1 takje dille

1 theelepel zout

versgemalen peper (naar smaak)

5 eetlepels aquafaba

1 eetlepel plantaardige olie (plus een paar eetlepels om in te bakken)

2 koekenpannen van gelijke grootte

Was de aardappels en schrob ze goed schoon; schillen is niet nodig. Rasp de aardappels grof, de rasp niet meer wassen of spoelen! Snipper de ui en rasp de knoflook  en de kurkuma. Voeg de fijngesneden kruiden, zouten peper toe en goed doorroeren. Voeg de aquafaba en de olie toe. Verhit wat olie in een koekenpan en doe hier het aardappelmengsel in. Druk heel goed aan met een grote (pol)lepel en bak goudbruin in ongeveer vijf minuten. Keer de rösti met behulp  van een andere koekenpan en bak de andere kant ook goudbruin in ongeveer vijf minuten. Heerlijk met een groene salade/Interessant weetje: het originele recept voor rösti  komt uit Zwitserland en daar wordt het voornamelijk  geserveerd als ontbijt!

MIERIKSWORTELGARY of FOOL-YOUR-FRIENDS-CHEESE

Benodigdheden:

200 gram cashews

2 gram agaragar

100 ml water

10 gram verse mierikswortel

1 theelepel zout

3 eetlepels fijngesneden dille

1 theelepel grof (zee)zout

3 gram kurkuma

bakpapier

1 eetlepel olie

Week de cashews minstens een uur in heet water en laat ze daarna goed uitlekken. Rasp de kurkuma en de mierikswortel en meng dit met ongeveer de helft van de fijngesneden dille en een theelepel zout. Kook de agaragar in 100 ml water, laat een minuut koken en doe het in een keukenmachine. Voeg de cashews en het kruidenmengsel toe en laat draaien tot een homogene massa ontstaat. Vet een bakpapier in met een beetje olie en bestrooi  dit met het grove zout en de rest van de dille. Spreid het cashewmengsel op het bakpapier en rol het als een worstje heel strak op. Laat het minstens een uur opstijven in de koelkast. Heerlijk door roerbaksels of pastasaus, op brood, pizza of toast of gekruimeld door een salade.

Plaats een reactie