PASTA MET ROOMSAUS

ovenschotel, veganistische recepten

Het is niet te geloven dat ik gister en eergister zonder jas bijna de hele moestuin heb gespit en de hond heb uitgelaten; vandaag is het weer bitterkoud en het regent voortdurend! Maar goed, de tuin is klaar voor het nieuwe seizoen! Volgende week spinazie zaaien en de laatste prei van het land halen. En natuurlijk de laatste bieten en de laatste witlof uitgraven. Het eerste wat van het land komt is bieslook en dat is toch zo verschrikkelijk lekker in de witlofsalade! Verder is het een beetje schipperen met groente. De vriezer is  zo goed als leeg; we hebben nog een paar bakjes tuinbonen en wat aardbeien maar de courgette-oogst was zo slecht vorig seizoen dat die al helemaal op is. In de winkel liggen nu gelukkig mooie knolvenkels uit de winteroogst. Ze zijn niet zo goed op smaak als  de zomerse venkelknolletjes (en zeker niet zo lekker als die uit mijn eigen tuin!) maar ze zijn heel goed bruikbaar als basis voor mijn pastaroomsaus. Verder heb ik  kokosroom (kokos/klappermelk, creamy) gebruikt  van het merk Nutco. Er zit 200 ml in zo’n pakje  en het is veel dikker, romiger dan kokosroom uit  blik hetzelfde merk of van Valle del sol. Conimex heeft ook kokosroom, in een flesje  van 300 ml. Deze is ook goed te gebruiken voor dit recept maar toch ook minder dik dan de pakjes van Nutco. Ik kocht bij de JUMBO volkoren pasta van biologische teelt en kan die zeer zeker aanbevelen. Hoewel biologisch niet noodzakelijk is, adviseer ik wel om voor dit recept volkorenpasta te gebruiken; de romige saus kan wel wat zwaardere pasta gebruiken 😉 Ik serveerde bij deze pastaschotel een verse witlofsalade met verse bieslook maar een mooie gemengde salade kan ook heel goed. Bij de EKOPLAZA verkopen ze momenteel al kropsla, bindsla en pluksla van lokale telers.  Ik zou zeggen veel plezier met koken en smakelijk eten!

 

INGREDIËNTEN voor 2-3 personen

135 gram volkoren pasta

1 knolvenkel

2 dunne preitjes

150 gram (kastanje)champignons

1 gekookte aardappel

2 kleine uitjes

300 ml kokosroom

6-8 gram verse kurkuma

1 theelepel gemalen zwarte peper

1 theelepel zout

1 klein blikje mais

3 eetlepels plantaardige olie

1 theelepel kerrie

1 theelepel komijn

1 eetlepel gemalen, gedroogde dille

3 eetlepels Wilmersburger pizzasmeltkaas (gemaakt van kokos!)

Verwarm de oven voor 180*C. Breng ruim water aan de kook en kook de pasta beetgaar. Snijd de uitjes (niet al te fijn) en haal het groen van de prei, was het zorgvuldig en snijd in stukken. Snijd de venkel doormidden en houd wat mooie stukken en de steeltjes apart; snijd de rest (ook het hart, wat je anders weg zou gooien!) in stukken. Verhit de olie en fruit  daarin de gesneden uitjes, het groen van de prei en de venkel. Schil en snijd de kurkuma en voeg toe. Voeg de (voorgekookte) aardappel toe. Giet de kokosroom over dit mengsel en breng aan de kook. Zodra het kookt, haal je het van het vuur en haal het door de blender  of de keukenmachine tot er een glad mengsel ontstaat. Snijd de achtergehouden venkel, het wit van de prei en de champignons in kleine, dunne plakjes en voeg dit toe aan de roomsaus. Voeg de specerijen en kruiden toe.Meng dit met de pasta en doe alles in een ovenschotel.  Strijk de bovenkant glad en bestrooi met de Wilmersburger smeltkaas. Zet de ovenschotel met deksel  in de oven en laat daar staan tot de kaas gesmolten is. Dit duurt  ongeveer 15 minuten. Als  je liever een krokant laagje hebt, haal dan na tien minuten de deksel van de ovenschotel.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s