GADO GADO en WITLOFSALADE

Geen categorie, moestuin, rijst, salade, veganistische recepten

Er zijn vele manieren om rijst te koken. Ik doe het altijd zo: ik neem 50 gram rijst per persoon. Meestal gebruik ik zilvervliesrijst omdat ik dat gewoon lekkerder vind maar witte rijst kook ik op dezelfde manier. Ik meng kerrie, komijn en gedroogde kurkuma (van alles een mespuntje of een halve theelepel) door de droge rijst en zet de rijst onder water, zeker twee cm boven de rijst! Dan zet  ik het op  een zacht  vuur en laat het koken tot er gaatjes invallen. Ik zet dan het vuur uit  en laat de rijst staan tot  ik het verder ga verwerken. Voordeel van deze methode is dat het eigenlijk niet kan mislukken; de rijst is altijd gaar en nooit aangebrand.  Plus ik kan de rijst (ver) van tevoren koken en heb er dan geen omkijken meer naar tot we gaan eten.  Als  ik de rijst niet verwerk in een roerbakschotel of  ovenschotel warm ik het even op door het op  een zacht vuur te  zetten en goed te blijven omscheppen, eventueel met een scheutje olie of een klontje margarine of kokosolie.  Vandaag maak ik gadogado en schep ik de rijst door de kool  met pindasaus. Ik maak pindasaus zelf van pindakaas van Jori omdat daar geen palmolie in zit. Je kunt ook een kant-en-klaar pindasaus gebruiken. Lees dan wel de ingrediëntenlijst en wees er zo zeker van dat er geen melkbestanddelen of palmolie in zit! Ik serveer daarbij een mooie witlofsalade.

GADOGADO voor 2-3 personen

Ingrediënten

 • 100 (150) gram rijst
 • 450 gram witte kool
 • 2 uien
 • 1 groene paprika
 • 100 gram gemengde kiemen (of taugé)
 • 1 eetlepel cranberries
 • 2 eetlepels pecannoten
 • 3  eetlepels pindakaas
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 eetlepels sojasaus
 • 1 eetlepel sambal
 • 1 eetlepel  gembersiroop
 • 2 eetlepels appelmoes (ik heb nog appelmoes van mijn eigen appels in de voorraadkast maar biologische appelmoes uit  de winkel werkt net zo goed 😉 )
 • zout, naar smaak
 • 1 theelepel kerrie
 • 1 theelepel komijn
 • 2 eetlepels kokosolie (of andere plantaardige olie natuurlijk!)
 • 30 gram geraspte kokos

Kook de rijst (zoals  hierboven beschreven) Verhit de olie in een hapjespan of wok. (Een grote braadpan lukt ook!) en fruit de fijngesneden uien. Voeg de pindakaas toe en roer tot  een glad mengsel. Voeg vervolgens onder voortdurend roeren de appelmoes, de sojasaus, de gembersiroop, de sambal en de specerijen toe. Laat even koken en meng de fijngesneden kool  toe. Laat een minuut of tien staan op een zacht vuur onder af en toe doorroeren. Voeg vervolgens de rijst, de cranberries, de fijngehakte pecannoten en de kiemen (taugé) toe en bestrooi met wat zout. Even goed roeren en nog een minuut of vijf laten staan. Bestrooi met de geraspte kokos op het bord.

WITLOFSALADE (bijgerecht)

Ingrediënten

 • 3 stronkjes witlof
 • 1 mandarijn
 • 2 augurken
 • 1 theelepel kappertjes
 • 1 eetlepel (zwarte) olijven
 • 1 eetlepel kokosyoghurt (of kokosroom)
 • zout en peper naar smaak
 • mespuntje kerrie
 • 1 theelepel dille (gedroogd of vers en fijngesneden)
 • 1  eetlepel zonnebloemolie
 • 1 eetlepel  appelazijn

Snijd de witlof fijn en schil en snijd de mandarijn. Snijd de augurken  en de olijven in plakjes en meng dit alles met de kappertjes en elkaar. Maak een glad mengsel van de kokosyoghurt, de olie, de appelazijn, de kerrie en de dille. Roer dit alles goed door elkaar en laat een minuut of tien rusten alvorens op  te smullen.  Wat ook heel lekker is: een halve avocado of een banaan (allebei goed rijp!) door de dressing prakken. Ik gebruik hiervoor de keukenmachine (van de buurvrouw 😉 ) maar met een vork gaat het prakken ook heel goed. Eet smakelijk.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s