WORTELTJESTAART

Geen categorie

Vorig jaar hadden we gewoon winterwortels gezaaid maar het was iedere keer een verrassing wat er uit  de grond zou komen. Er waren knaloranje wortels bij, zoals je winterwortels verwacht, maar ook dieppaarse, bijna zwarte, gele, witte en roze wortels.  Ze waren zo groot als je winterwortels graag ziet maar ook dun en lang, kort en dik en met meerdere stammen. Blijkbaar was er iets mis gegaan bij het zaad in de zakjes doen of zo… Het was op zich wel grappig maar omdat we geen idee hadden of en zo ja hoe de verschillende wortels ingekuild of bewaard zouden kunnen worden, hebben we ze maar gewoon aan de voet geoogst. Dat wil zeggen dat je de rij oogst, zonder te kijken naar de groei van de plant maar dat de volgende plant de volgende oogst vormt. Dit doe je voornamelijk  bij planten die last hebben van het oogsten van de buurman, bijvoorbeeld  bij radijsjes en knolvenkel maar ook bij planten die weinig tot geen loof hebben staan als je ze  oogst zoals bijvoorbeeld aardappels, omdat je anders niet weet waar er nog oogst is. Enfin, regenboogwortels dus 😉 Ze zijn zeker in trek want bij de Ekoplaza liggen ze gewoon in het schap. Het leukste vind ik dat ze ook echt anders smaken. De bekende oranje winterwortel  is zacht zoet van smaak en blijft ook gekookt knapperig en met een beet. De witte wortel is een beetje scherp van smaak, richting de radijs of de rettich en is heel goed rauw te gebruiken. De paarse wortel is wat aards van smaak en gebruik je het beste in soep of stamppot; rauw is de smaak té overheersend en ook een beetje muf.  Dan is er ook nog de gele wortel die veel zoeter is dan de oranje maar moeilijk kleurt. De bovenkant blijft vaak groen en die is dan niet alleen minder zoet maar ook veel steviger van structuur dan de oranje wortel. Al met al leuk om te zien en zeker ook leuk om mee te experimenteren. Welke wortel is het beste geschikt voor welk gerecht? Gisteravond had ik zin om taart  te bakken en  er lagen nog wat wortels in de groentela dus het werd worteltjestaart. Ik gebruikte een oranje, een witte en een gele wortel. Het is jammer dat de wortels gekookt hun kleur verliezen maar gelukkig houden ze hun smaak. Ik gebruikte een springvorm van 21 cm doorsnee en 10 cm hoog. Deze springvorm heeft een uitloop aan de onderkant die het mogelijk maakt deze vorm (ook) te gebruiken bij beslag. Voor veganistische cake/taart ideaal wat mij betreft. Het is een makkelijk  recept en de meeste ingrediënten zullen gewoon in het keukenkastje staan. Het meeste werk is nog de wortels raspen, vooral als je (zoals ik al enige tijd) ontstoken bent van het gebruik van de keukenmachine en je de wortels dus met de hand moet raspen. De taart is erg lekker en het moeilijkste is wachten tot ie helemaal is afgekoeld. Ik raad iedereen aan dat toch te doen want echt: veel lekkerder!!! Veel plezier met bakken en eet smakelijk.

WORTELTJESTAART

Ingrediënten (voor een springvorm van 21 cm doorsnee en 10 cm hoog)

 • 275 gram geraspte, gemengde wortel
 • 175 gram zelfrijzend bakmeel
 • 2 theelepels kaneel
 • 2 eetlepels lichte basterdsuiker (of palmsuiker)
 • 1 zakje bakpoeder (natriumbicarbonaat)
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 2 theelepels gemberpoeder
 • 5 eetlepels olie
 • 3 eetlepels gembersiroop
 • 2 eetlepels appelmoes
 • eventueel 1 eetlepel walnoten of pecannoten

Meng alle droge ingrediënten goed door elkaar en maak een kuiltje in het midden. Meng de appelmoes met de olie en de gembersiroop heel goed door elkaar en giet het in het kuiltje. Goed roeren tot een egaal mengsel ontstaat. Voeg nu de geraspte wortel toe en eventueel de gehakte noten. Goed roeren. Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de vorm in. Vul de vorm met het beslag en plaats in het midden van de (voorverwarmde) oven, 160*Celsius! Bak in ongeveer 45 minuten goudbruin. Laat de taart minstens 15 minuten in de vorm afkoelen. Heerlijk bij een kopje gemberthee of als dessert.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s