WINTERPOSTELEIN uit de tajine

Geen categorie, moestuin, tajine, veganistische recepten, winterpostelein

Vanochtend waren we tussen de buien door even naar de moestuin. Het ligt er allemaal erg desolaat en winterachtig uit. Grote stukken zijn al gespit; iedere keer dat ik er kom, doe ik een regeltje of twee zodat ik niet in één keer bijna 250 m2 hoef om te gooien. De kuil waar de knolselderij in lag te slapen is leeg. De witlof is dankzij het zachte weer heel hard gegroeid, maar helaas is een gedeelte door de vele regen al aan het rotten.  Vandaag heb ik flink  wat uitgegraven, we kunnen het beter zo snel mogelijk opeten voor de rest ook vergaat. De prei groeit niet zo goed, ook door het zachte weer. Na vorst krijgt de prei een enorme groeispurt, maar die is deze winter helaas uitgebleven. Ik heb wat flinke preien gestoken voor de bonensoep en wat babypreitjes meegenomen voor bij de winterpostelein. Want die tiert als  enige groente weeldig op het moment. Het grapje is dat we die nooit gezaaid hebben; het is een cadeautje van onze ik-geloof-niet-in-wieden-buurman 😉 Ik heb een paar mooie planten uitgestoken en daar had ik toch bijna een kilo winterpostelein van. Lekker hoor! Verder zitten er nog best veel winterbieten in de kuil en daar heb ik ook een kilo van mee naar huis genomen. Mijn keukenmachine is namelijk vorige week stuk gegaan en omdat ik geen dag zonder kan, heb ik die van de buurvrouw  geleend. En om ervoor te zorgen dat ik die nog een poosje lenen mag, ga ik haar af en toe wat lekkers brengen. Ik weet dat ze dol is op mijn bietensoep dus die heb ik vanmiddag voor haar gekookt. Zelf hebben we winterpostelein uit de tajine gegeten. De vorige keer dat ik dat maakte, was het een grote mislukking. Ik had te weinig rekening gehouden met de korte tijd die winterpostelein nodig heeft om gaar te worden.  Nu heb ik de tajine gewoon steeds verder gevuld op  volgorde en het resultaat mocht er zijn! Ik zag bij de Ekoplaza winterpostelein in het groentenschap liggen maar als je geen winterpostelein kunt vinden, kan je dit recept ook maken met verse spinazie of postelein. Eet smakelijk!

WINTERPOSTELEIN uit de tajine voor 2-3 personen

 • 4 grote aardappels
 • 1 ui
 • 1 rode paprika
 • 750 gram winterpostelein
 • 7 gram verse kurkuma
 • 1 theelepel komijn
 • 1 eetlepel appelazijn
 • 1/2 eetlepel sojasaus (ketjap manis)
 • 1/2 eetlepel gembersiroop
 • 3 eetlepels kokosolie
 • zout (naar smaak)
 • 3 teentjes knoflook
 • 1 eetlepel cranberries

Was de winterpostelein heel grondig! Schil de aardappels en snijd ze in dikke plakken. Snijd de ui  in ringen en de paprika in reepjes. Snijd de kurkuma heel fijn en plet de knoflooktenen. Verhit de kokosolie in de tajine. Doe er de kurkuma en de knoflook in.   Voeg aardappelschijfjes en ui toe. Even aan laten zetten. Voeg dan de sojasaus, de gembersiroop en de appelazijn toe. Voeg zoveel water toe dat de aardappels onder staan. Strooi  er wat zout overheen. Laat tien minuten op een laag vuur koken. Voeg vervolgens de paprika en de cranberries toe. Laat nog een minuut of acht staan en leg er dan de winterpostelein boven op. (Een beetje aanduwen met de deksel 😉 ) Na een minuut of vijf is de winterpostelein gaar en kun je opscheppen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s