noten

broodbeleg, gebak, veganistische recepten

Zolang ik me kan herinneren, ben ik met muziek bezig. Als ik geen muziek maak dan luister ik wel naar muziek. En als ik op straat loop, met of zonder hond, valt het altijd op als ik niet zing. Muzieknoten zijn voor mij de allerbelangrijkste taal die ik machtig ben en ik kon eerder noten lezen dan mijn eigen naam schrijven. Daarom vind ik het ook erg leuk om veel noten te eten. En van noten kun je ook heel veel andere dingen maken; snoep, koek, pasta en je kunt ze ook gebruiken als dikmaker in sauzen en soepen of als vervanger van room in saladedressings. Noten dus, heel lekker en belangrijk. Nu is het wel zo dat ik als musicus werkzaam ben en vaak zoveel met muzieknoten bezig ben dat ik niet zoveel zin meer heb om in mijn vrije tijd ook nog met muziek  bezig te zijn. Daar word ik weleens heel verdrietig van. Een goede vriend van mij zei me dat ik moest proberen om dezelfde energie te vinden in dingen die ik leuk vind om te doen en die niks met muziek  te maken hebben. Ik vond dat eerst maar raar en ook een beetje bevreemdend;  ik vind eigenlijk niks anders leuk. Maar gister was ik ijverig de moestuin aan het omspitten, uitstekend werk om een beetje contemplatie te betrachten en toen bedacht ik dat ik koken en lekkere dingen klaarmaken wél heel erg leuk vind en vooral als er dan ook nog mensen zijn die het op gaan eten en  ervan genieten. Dus  ik heb een grote zak met gemengde noten gehaald en een reep pure Tony Chocolony en een stuk of tien (zachte) dadels.  Ik had nog een emmertje  met cacaoboter en toen kon ik aan de slag. Ik heb gevulde chocoladerepen gemaakt, daarvoor heb ik een recept dat ik op Facebook vond een beetje aangepast naar eigen inzicht. Ik had uit de zak gemengde noten alle amandelen gevist  omdat ik graag bak met amandelmeel en ik had nog een zak cashewnoten (wat feitelijk  geen noten zijn maar daar wel meestal onder genoemd worden) dus maakte ik cashewnotenpasta met gember en knoflook voor op  brood, zoals ik dat vrijwel elke week doe. Ik had laatst voor een vriend een potje meegenomen en toen ik vroeg of  hij het lekker vond, vertelde hij me dat hij er gewoon sambal  op  deed, net als op (gekochte)  pindakaas.  Onnodig te zeggen dat deze vriend nooit meer iets van mij zal krijgen! Tenminste niet iets dat ik zelf gemaakt heb 😉 Terwijl ik cashewnotenpasta stond te maken, bedacht ik dat ik van de overgebleven amandelen ook wel een zoet  broodbeleg zou kunnen maken. Toen bedacht ik me dat gemalen amandelen natuurlijk gewoon marsepein is dus nu hebben we marsepeinpasta voor  op  brood. :)Ondertussen heb ik ook echt  de muziek gestudeerd  die  ik Zondag in de kerk ten gehore moet brengen en met veel meer plezier dan  ik anders zou hebben gehad.  Ik vind het nog steeds moeilijk om een goed evenwicht te vinden tussen werk en vrije tijd maar misschien komt dat ook wel omdat ik heel ergens anders werk  dan woon…een soort dubbelleven leid eigenlijk.  Maar met zulke  goede vrienden als ik heb gevonden (en dan heb ik het dus niet over diegene die sambal  op  mijn zelfgemaakte  pasta smeert!)   wordt het wellicht zelfs beter dan dragelijk; een gelukkig (dubbel)leven. Ik raad  iedereen aan dit recept uit  te gaan proberen; je eet je vingers erbij op! En: het is  leuk werk.

GEVULDE CHOCOLADEREEP

INGREDIËNTEN

voor de crunch  (onderste laag)

200 gram gemengde (ongebrande) noten (ik gebruikte pecannoten, paranoten, hazelnoten en cashews)

ongeveer 80 gram gemengd gedroogd fruit (ik gebruikte gojibessen, cranberries, rozijnen en moerbeien)

zes zachte dadels

1 theelepel kaneel

voor de karamel (middelste laag)

zes zachte  dadels

1 vanillestokje

drie of vier eetlepels rijstdrink vanille

voor de chocoladelaag (bovenste laag)

120 gram pure chocolade

60 gram cacaoboter

Maak eerst de onderste laag: je kunt daarvoor een keukenmachine gebruiken maar ook met een groot (koks)mes gaat het uitstekend. Snijd (of keukenmachine) de noten en de vruchten en de dadels tot een grove, plakkerige kruimellaag. Vul een ovenschaal (of een andere schaal die tegen kou en warmte  kan!) met het mengsel en druk goed aan. Dit  gaat het makkelijkst met je vingers maar je kunt ook de bolle kant van een grote lepel gebruiken. Zet de schaal minstens een half  uur in de vriezer. Maak ondertussen de middelste laag: meng alle ingrediënten in de keukenmachine (of de beker van de blender) en maal tot een mousse-achtige substantie. Deze laag is ook bijzonder plakkerig; als het te droog lijkt doe er dan nog een dadel  bij of een extra lepel rijstdrank, als het te nat is, kun je er  wat notenkruim aan toevoegen. Van het vanillestokje  gebruik je natuurlijk alleen de inhoud; gooi het stokje echter niet weg! Vul een pot met deksel  met suiker en doe daar het (lege) vanillestokje in > zo maak je zelf vanillesuiker! Haal de schaal uit de vriezer en besmeer de hard geworden notenlaag met de karamel.  Zet de schaal terug  in de vriezer en laat het daar een uur , anderhalf uur tot rust komen. Verwarm de chocolade met de cacaoboter au-bain-marie tot het juist  gesmolten is en giet het uit over de karamel. Zet het geheel terug in de vriezer tot het hard geworden is; dat duurt ongeveer 20 minuten. Snijd met een scherp (eventueel  even onder de hete kraan gehouden en dus heet!) mes in repen. Bewaar in de koelkast in een afgesloten blik. Beter advies: lekker achter elkaar helemaal opeten!

CASHEWNOTENPASTA

INGREDIËNTEN

200 gram cashews

1 teentje knoflook

1 teentje verse gember

1 theelepel zout

2 of 3 eetlepels plantaardige olie

Maal de cashews heel fijn en meng met de fijngesneden knoflook en fijngesneden gember en het zout. Voeg zoveel olie toe als nodig is om een smeerbare pasta te verkrijgen. In de koelkast blijft de pasta zeker twee weken goed.

ZOETE AMANDELPASTA

150 gram amandelen

30 gram suiker

1 vanillestokje

2 of 3 eetlepels rijstdrink vanille

1 eetlepel plantaardige olie

Maal de amandelen heel fijn. Meng het met de suiker, de inhoud van het vanillestokje en de olie. Voeg zoveel rijstdrink toe als nodig is om een smeerbare pasta te verkrijgen. Deze pasta is heerlijk op  brood of crackers maar ook bruikbaar als glazuurlaagje op een taart, cake, muffins of koekjes. Met een beetje rode bietensap rood of met een beetje droge kurkuma geel of met wat spinaziewater groen kleuren en je hebt prachtig gekleurde koekjes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s