PREITAART MET CHAMPIGNONS EN KOKOSROOM

groentetaart, moestuin, veganistische recepten

We hebben Pasen gevierd. En het wordt langzaam lente. In de tuin groeit al lavas en bieslook en ik heb zelfs al een aardbeitje zien hangen! ūüôā In het weekkasje staat al van alles wat straks in de koude grond mag en we hebben al twee rijen uiten gelegd, aardappelen gepoot en sla gezaaid. Ondertussen eten we de witlofkuil¬†leeg en bakken nog wat pastinaakchips. De witlofsalade wordt gekruid met verse bieslook en zo eten we weer de winter en de lente samen.¬† Overal om ons heen bloeien de fruitbomen, dat wil zeggen in Amstelveen bloeien ze al een tijdje¬†en op¬† Texel bloeien ze bijna; de natuur loopt toch zeker twee weken uit¬† elkaar ondanks het feit dat het niet echt ver bij elkaar vandaan is.¬† Het¬† is weer volop genieten buiten en het fijne is dat ook bijna iedereen van weeromstuit direct een beter humeur lijkt te hebben. Niet alleen de tuin, ook de vriezer moet leeg. Het laatste rijtje prei gaat de vriezer in voor de zomer en de laatste bakjes slabonen en snijbiet van afgelopen tuinseizoen moeten nog leeggegeten worden. Vandaag de laatste bieten uit¬† de kuil¬† gehaal maar gelukkig houden onze lieve buurtjes ook erg van bietjes dus die hoef¬† ik alleen maar schoon te¬†maken en weg te geven. Maar¬† ik heb geen behoefte aan een hele vriezer vol prei dus maak¬† ik een overheerlijke¬† preitaart. Het is wel even werk maar het is zeker de moeite waard. Deze preitaart is vol en romig en genoeg voor vier personen, maar je kunt er natuurlijk ook twee dagen van eten met z’n twee√ęn.

PREITAART MET CHAMPIGNONS EN KOKOSROOM

ingredi√ęnten

voor het deeg:

150 gram bloem

100  gram plantaardige margarine

2 zakjes bakpoeder

2 eetlepels appelmoes

voor de vulling:

2 flinke preien

een stuk of wat champignons (ligt er ook aan hoe groot  ze zijn; 10 of 11)

2 teentjes knoflook

400 ml. kokosroom (=1 blik van het merk valle de sol)

2 eetlepels kokosolie

2-3 eetlepels aardappelzetmeel

komijn, peper, zout

Meng de bloem (gemengd met het bakpoeder) met de margarine tot een soort broodkruim en voeg zoveel appelmoes toe dat er een plakkerige bal  ontstaat. Voeg desnoods een beetje bloem toe als het deeg niet bij elkaar komt en maak een bal. Doe de bal in plastic en laat het minstens een uur rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180*C. Snijd ondertussen de prei en de champignons fijn. Laat de kokosolie heet worden en bak de prei tot het begint te slinken. Voeg dan de champignons toe en de knoflook, komijn en peper. Even laten bakken onder af en toe roeren. Voeg dan de kokosroom toe en breng op smaak met zout. Breng het geheel aan de kook. Voeg het aardappelzetmeel toe en laat ongeveer een minuut doorkoken. Vet een springvorm (23 cm) in en vul deze met  het deeg. Doe daar het preimengsel in (dat dik en lobbig is geworden) en bak in ongeveer een half uur goudbruin. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s