COURGETTE EN UI

courgette, moestuin, ovenschotel, salade, veganistische recepten, wortel

De ene dag  groeit er nog niks en de volgende dag ligt de koelkast vol met courgette! Ongelooflijk  hoe snel dat groeien kan. Andere groente zie ik langzaam tot wasdom komen maar courgette en ook augurken en paprika’s; het lijkt wel of ze in één nacht groot genoeg groeien om geoogst te worden.  Courgette is een geweldige groente, je kunt er zo veel kanten mee op. Gekookt, gebakken, gevuld uit de oven, gegrilld en zelfs rauw zijn ze heerlijk! Aan het begin van de week heb ik courgettesoep gekookt met linzen en courgette gevuld met rijst en groente uit de oven. Maar gister had ik weer eens iets heel anders bedacht en dat was geweldig en wil ik graag met jullie delen. Ik serveerde daarbij een kruidensalade en gebakken aardappeltjes. Ik realiseer me dat niet iedereen een kruidentuin ter beschikking heeft maar ik zal hieronder toch mijn recept voor kruidensalade zetten. Het kan zijn dat er eens wat kruiden overblijven die gekocht  waren voor een ander recept of wellicht heeft de plaatselijke supermarkt of toko een aanbieding met verse kruiden. Het is natuurlijk ook heel leuk om zelf een kruidentuin te maken in plantenbakken in de vensterbank of op het balkon. Ik raad aan de kruiden zelf op  te kweken van zaadjes, die kun je vrijwel overal kopen. Biologische zaadjes zijn natuurlijk het beste! In de meeste supermarkten kun je wel kruidenplantjes kopen maar die zijn meestal zo snel opgetrokken dat ze veelal de eerste week in de keuken niet overleven. Plantjes van zaad af gegroeid  in dezelfde omgeving zijn sterker en daar heb je dus veel langer plezier van. Voor deze ovenschotel met courgette heb je nodig:

1 grote courgette

1 (verse) ui

1 flinke (winter)wortel

1 handvol incabessen (of cranberries of rozijnen of een combinatie daarvan)

2 teentjes knoflook

2 takjes verse dille (of een flinke eetlepels gedroogde dilletoppen)

ongeveer 10 gram verse gember

ongeveer 10 gram verse kurkuma (geelwortel)

zout, peper

3 eetlepels zonnebloemolie

1 eetlepel citroensap

Snijd de courgette in grove stukken. Snijd de ui in fijne ringetjes. Snijd de wortel in dunne plakjes. Snijd de kruiden en de gember en de geelwortel fijn. Meng alles goed door elkaar in een ovenschaal (met deksel). Voeg de olie, zout, peper en het citroensap toe en doe de deksel op  de  schaal. Zet  in een voorverwarmde oven (180*C) en stoof gaar in ongeveer 40 minuten.

Voor de kruidensalade:

een krop wonder van vier jaargetijden (of een andere zachte slasoort, bv botersla of veldsla)

2 takjes basilicum

1 takje bonenkruid

2 blaadjes salie

3  takjes citroenmelisse

1 takje munt

2 takjes dille

1 takje koriander

zout (iets meer dan een mespuntje)

3 eetlepels olie

1 eetlepel (appel)azijn

Snijd de sla in mooie, fijne reepjes. Snijd alle kruiden, maar niet té fijn! Meng alles goed door elkaar zodat je bij elke hap sla alle kruiden proeft. Voeg olie, azijn en zout toe.

Deze twee gerechten smaken heerlijk met gebakken aardappeltjes, maar kunnen ook gecombineerd worden  met rijst of pasta. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s