ZUURKOOL

Geen categorie, moestuin, tajine, veganistische recepten, zuurkool

Ik heb al een tijdje niet geschreven. Al die tijd heb ik nieuwe recepten bedacht en uitgeprobeerd. Van een vriend kreeg ik een tajine, een Noord-Afrikaanse stenen pot om mee te koken. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord en had er dus ook nog nooit in gekookt. Ik ben helemaal om! Het is ongelooflijk makkelijk en snel en alle smaken blijven prachtig bewaard. Het is ontzettend leuk om te experimenteren met smaken en verschillende groentes en zelfs fruit  te combineren in de tajine. Alles houdt prachtig zijn eigen smaak en structuur en toch ontstaat er een samenhang en harmonie.

Enfin, zuurkool. In de moestuin had ik Felderkraut kool gezaaid en de eerste maanden onder gaas  op  laten groeien. Dat gaas is op het eiland echt van levensbelang voor prei, kool en wortels omdat er veel koolvlieg, preimot en wortelvlieg voorkomt. Het gaas zorgt  ervoor dat ze niet bij de jonge plantjes kunnen komen om eitjes te  leggen. De kool was ongelooflijk  mooi opgegroeid en na het oogsten heb ik ze heel fijn gesneden en in een vat gestopt. Voor elke  kilo  kool voeg gram zout toe. De eerste drie weken bewaar ik het vat op kamertemperatuur en druk  ik iedere dag de kool zover mogelijk  in. Al de eerste dag ruik  ik de fermentatie  en komt er een laagje vocht op de kool te staan. Het is erg belangrijk dat er in deze fase veel aandacht is voor de toekomstige zuurkool; elke dag moet er geperst worden. Na drie weken leg ik een zware steen op de kool, zodat de kool helemaal onder zijn eigen vocht staat en zet ik het vat drie weken koel weg. Ik zet het in het mangat waar onze hoofdkraan zich bevindt maar bete is natuurlijk  een kelder of een kelderkast 😉 Na die  drie weken kun je de zuurkool  eten. In alle jaren dat ik zelf zuurkool heb gemaakt, is het pas één keer mislukt en dat zat echt in de eerste fase (te weinig aandacht gegeven) maar toch is het altijd weer spannend om na drie weken het vat open te maken. Dit  jaar is  het werkelijk fantastisch gelukt! En ik heb het natuurlijk meteen klaargemaakt in de tajine. Hieronder mijn toprecept voor zuurkool. In plaats van in een tajine, kun je dit recept ook in de oven maken. Ik raad dan wel aan de aardappels kort voor te koken omdat het anders erg lang duurt eer het gaar is.   Zuurkool is heel gezond en lekker eten, net  als andere gefermenteerde groente is het een uitstekende probiotica. Ik wens jullie smakelijk eten en tot de volgende keer!(dit keer zal het niet zo lang duren; dat beloof ik)tajine-tajines-market-morocco-35326672

ZUURKOOL UIT DE TAJINE

Ingrediënten voor twee personen:

5 flinke aardappelen

450-500 zuurkool

1 ui

1 rode, zoete puntpaprika

1 blikje ananas op lichte siroop

1 eetlepel rozijnen

1 eetlepel cranberries

5 of 6 dadels, gesneden

1 pot witte bonen in tomatensaus (350 gram)

20 gram verse gember

2 teentjes knoflook

25 gram verse kurkuma

3 eetlepels zonnebloemolie

1 eetlepel appelazijn

zout naar smaak

1 kopje water

Snijd kurkuma, knoflook  en gember heel klein. Schil en snijd de aardappels in kleine blokjes. Snijd de ui, maar niet al te klein. Verwarm de tajine op een grote pit en doe er de olie en specerijen in. Als de olie heet is, voeg je aardappel  en ui toe. Even laten staan…ondertussen kun je de zuurkool kort spoelen en de paprika en evt. de ananas in stukjes snijden. Leg de zuurkool bovenop de aardappel en de ui. Daarover strooi je de rozijnen, cranberries, dadels en ananas. Daarboven op verdeel je de witte bonen in tomatensaus. Tot  slot de stukjes rode paprika. Meng de appelazijn en wat ananassap met het water en giet  dit in de tajine  tot de rand. Strooi er wat zout overheen. Zet de tajine op  een kleine pit en laat een half uur tot veertig minuten sudderen. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s