REGENBOOGSALADE

broodbeleg, salade, veganistische recepten, wortel

Bij de natuurwinkel bij ons om de hoek verkopen ze regenboogwortels. Dat wil zeggen dat ze geen zin hebben om de wortels op  kleur uit te zoeken en dat de zakken van een pond en van een kilo wortels bevatten van verschillende kleur. Paars, geel, wit en oranje.  Nu is het zo dat deze wortels echt  anders smaken; paarse wortels smaken  rauw een beetje naar voederbiet, niet zo erg smakelijk dus maar gekookt of geroerbakt hebben ze een volle, zoete wortelsmaak. Het nadeel is wel dat ze hun kleur doorgeven aan hete hele gerecht. Zo hebben we al paarse bruine bonensoep  gegeten en toen ik een ovenschotel maakte waren de aardappels ook helemaal paars geworden. 😉 De witte wortel smaakt heel licht naar radijs en de gele wortel  heeft een heel zachte wortelsmaak met  een vleugje appel.  De  oranje wortel  smaakt zoals wortel hoort te smaken: aards en zoet. We hebben hard  in de moestuin gewerkt; alle wintergroentes zijn geoogst en toen kon ik de rest van de tuin ook spitten. Naast aardappels en uien hebben we nu ook sla, raapsteeltjes en spinazie gezaaid en in het kweekkasje groeit al augurk, maïs, pompoen en courgette. Het is natuurlijk heerlijk  om uit onze eigen tuin te  eten maar in deze tijd van het jaar komt het nogal eens voor dat ik groente uit de winkel haal. Nu had ik naast deze regenboogwortels ook shi-takes en eryngii gekocht. Na het maken van mijn wortelsalade had ik een halve appel over. Die heb ik meegebakken met de paddenstoelen en daarna heb ik twee tomaten toegevoegd met wat kerrie en komijn, een klein beetje  zeezout was het een heerlijk beleg voor op  de pannenkoeken. Dat is een tip  voor als je onderstaand recept maakt. Natuurlijk kun je ook iets anders doen met die halve appel  die je overhoudt, desnoods eet je het gewoon uit de hand. Deze salade is zo klaar. Het beste kun je het ruim van tevoren maken zodat de smaken naar elkaar toetrekken, aan elkaar wennen, zegt mijn moeder altijd. 😉 Wij hebben het dus  gegeten bij de pannenkoeken maar het is ook heerlijk als extra lunchgerecht bij de boterham of als tweede gang bij een super chic diner. Ik zou zeggen veel plezier en eet smakelijk!

INGREDIËNTEN

voor de salade:

1 witte, 1 gele en 1 oranje wortel

1 flinke rozet broccoli (ongeveer 75 gram)

handvol  zwarte olijven, gehalveerd

handvol Inca bessen, gehalveerd

1 grote augurk, in stukjes

voor de dressing:

handvol cashews, rauw en minstens een  uur geweekt in lauw water

een stuk of vijf gerookte amandelen

een halve appel

twee el citroensap of appelazijn

drie of vier el zonnebloemolie

teentje verse kurkuma

teentje  verse gember

zout, peper, komijn, kerrie (naar smaak toevoegen)

Rasp de wortel en meng met de olijven, de augurk en de fijngesneden broccoli. Doe alle ingrediënten voor de dressing in de keukenmachine en laat deze lopen tot  een mooi glad mengsel is ontstaan. Meng de dressing door de salade en laat het minstens een uur rusten alvorens te smullen. In de tussentijd kun je bijvoorbeeld heerlijke pannenkoeken bakken, voor een mooi veganistisch recept voor pannenkoeken: zie een eerdere blog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s