TROOSTETEN

salade, soep, veganistische recepten

Er zijn van die dagen dat alles misloopt. Er zijn van die dagen dat je van alles wilt maar nergens toe komt. Er zijn van die dagen dat het huilen je voortdurend nader staat dan het lachen. Er zijn van die dagen dat je je ongelukkig voelt….soms omdat er nare dingen zijn gebeurd maar soms ook zonder enige aanwijsbare reden. Lekker eten kan dan een enorme troost zijn, maar het moet wel eenvoudig klaar te maken zijn en vooral snel klaar zijn want het laatste waar je op zit te wachten op zo’n dag zijn ingewikkelde recepten waarbij van alles mis kan gaan, aan kan branden of op andere wijze mislukken. Dus hierbij drie zeer eenvoudige, makkelijke en snelle recepten die elke dag heel lekker zijn maar speciaal op dagen dat je het even niet meer ziet zitten! Een soep, een salade en een snack. Ze zijn heel goed te combineren maar ook goed apart te eten. Ze zijn ook allen goed te combineren met de winterposteleinovenschotel. De meeste groente die ik voor deze recepten gebruik, komen uit mijn eigen tuin, zoals meestal maar er is geen enkel bezwaar tegen groente uit de supermarkt, van de markt of bij de groenteboer vandaan. Zelf zou ik altijd kiezen voor de biologisch geteelde variant, minder belastend voor het milieu en volgens mij hebben ze meer smaak, hoewel de meningen daarover zijn verdeeld; sommige mensen zeggen dat ze het verschil niet of nauwelijks proeven. Ik kan daar niets tegen in brengen, smaken verschillen nu eenmaal. 😉 Ik wens u allen veel kookplezier en tot de volgende keer.

HELDERE WORTELSOEP
ingrediënten:
500 gram wortels
1 gele paprika
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel sinaasappelzest
1 theelepel komijn
1 theelepel kerrie
50 gram vermicelli
750 ml water
20 gram margarine of 30 gram kokosvet
1 bouillonblokje (vegan)
Snijdt de wortel in plakjes en de paprika in kleine blokjes. Smelt de margarine (het kokosvet) en smoor de groente met de kruiden een minuut of wat goed door. Voeg het citroensap en de zest toe. Even goed roeren. Voeg zoveel water toe dat de wortels goed onder staan en breng het aan de kook. Als de wortels gaar gekookt zijn (8-10 minuten) voeg je het bouillonblokje en de vermicelli toe. Dan nog 5-7 minuten door laten koken tot de vermicelli gaar is.

WITLOFSALADE MET SINAASAPPEL
Ingrediënten
twee stronkjes witlof
1 sinaasappel (ik gebruik de sinaasappel waarvan ik zojuist de zest in de wortelsoep heb gedaan!)
1 soeplepel zonnebloemolie
1 eetlepel citroensap
zout, peper, suiker, dille
Snijdt de witlof fijn. Snijdt de sinaasappel in stukjes. Mengen met de olie, citroensap en kruiden naar smaak. Een uurtje in de koelkast laten staan en smullen maar!

PASTINAAKCHIPS
Of eigenlijk gewoon gebakken pastinaak
Ingrediënten:
2 pastinaken
1 kopje haverdrink of speltdrink
1/2 kopje bloem
1-1,5 kopje plantaardige olie
Pastinaken hoef je in principe niet te schillen. Soms hebben ze wat roestachtige plekjes, die kun je beter wegsnijden want dat is schimmel en behalve niet lekker (bitter) ook niet gezond. Snijdt de pastinaak in dunne plakjes. Maak van de haverdrink (speltdrink) en de bloem een stevig papje en leg de pastinaakplakjes daar even in. Verhit de olie in een diepe koekenpan en bak de pastinaakplakjes snel goudgeel en knapperig. Het kan vast ook in een frituurpan of een airfryer maar die heb ik niet! 😉 Heerlijk bij aardappelpuree, heerlijk bij soep, heerlijk als tussendoortje met een zoete chilisaus (bv de mango-ananaschilisaus van Go-Tan)

P.S. de foto heeft niets met het stukje of de recepten te maken maar is bedoeld om een sombere dag wat vrolijker te maken.

2 gedachtes over “TROOSTETEN

  1. Ah! De wortel-sinaasappel-combinatie ken ik ook als troosteten, maar dan in de vorm van mijn moeder’s wortelsalade (geraspte wortel met stukjes ontvelde sinaasappel, in het sap gewelde rozijnen en amandelschaafsel).

    Die soeplepel olie in de salade, is dat zeg maar een iets grotere eetlepel? Of een lepel waarmee je de soep opschept? Want dat is een soeplepel bij ons maar dat leek me een beetje veel… en nu heb ik zin in witlofsalade maar geen witlof in huis 🙂

    Like

    1. een soeplepel is een grote eetlepel! |Een opscheplepel is wellicht wat veel, maar het ligt natuurlijk ook aan de grootte van de witlofstronk. Zelf doe ik altijd maar wat maar ik krijg commentaar dat ik betere maat moet aangeven en ook voor hoeveel personen het recept is. Dat laatste vergeet ik nogal eens, vooral omdat ik zelf een kleine en mijn geliefde echtgenoot en stiefzoon enorme eters zijn. 😉

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s