Hazelnoot-spruitjessoep

veganistische recepten

Jutten. Op het strand, in het park of in de stad, het zit me in het bloed. Misschien komt het omdat ik op een eiland ben geboren…misschien zit het wel gewoon in mijn persoonlijkheid. Misschien komt het omdat ik altijd een moestuin heb gehad of  misschien heb ik altijd een moestuin gehad omdat ik zo ben.  Maar in ieder geval vind ik het heerlijk om groente, zaden en fruit te verzamelen, te oogsten en te  plukken. Natuurlijk is het helemaal geweldig wanneer je zelf al die zaadjes in de grond heb gestopt, onkruid heb gewied en tenslotte kunt oogsten maar ik vind het evenzo leuk om in de vrije natuur bomen, struiken en gewassen te vinden die eetbaar  zijn en die dan in de gaten houden tot ze rijp zijn om te oogsten. Natuurlijk niet alles; er moet genoeg overblijven voor de vogels  en de andere dieren des velds maar voldoende voor een maaltje voor twee personen.  Op Texel  pluk ik in de lente vlierbloesems voor limonadesiroop en bier, vlierbessen voor sap, jam of taart, brandnetels voor soep en bramen natuurlijk. Hoewel we ook bramenstruiken op onze eigen moestuin hebben staan is het toch ook erg leuk om, als de tijd rijp is, bramen te gaan plukken in de duinen.  Plekken waar je anders niet komen mag, althans waar je op  de paden moet blijven, zijn opeens open voor publiek om de bramen  te plukken.  Zoek een dag uit met wat druilerig weer en je hebt  het hele eiland voor jezelf, zo voelt het dan toch! Nu  ik dit schrijf, heb ik bijna heimwee naar de vroege herfst. In Amstelveen heb ik ook al diverse plekken in het park gevonden waar wat te jutten valt. Hier een pruimenboom, daar wat wilde aardbeienstruikjes en vlakbij de flat staan drie prachtige hazelnootbomen. Eksters, kauwen en de ontsnapte halsbandparkieten die daar in grote getale in het wild (over)leven, zijn ook dol op deze nootjes maar afgelopen jaar waren er zoveel  dat ze dat kilootje dat  ik van de grond raapte, best konden missen. Van die hazelnoten kun je heel makkelijk hazelnootdrink maken. Maar je kunt ze ook gebruiken in taarten of hartige gerechten. Of je laat ze gewoon lekker drogen en dan eet je ze uit  de hand bij een lekkere borrel. Veel mensen zullen ze dan eerst even willen roosteren, dat gaat heel makkelijk in de oven op een lage temperatuur maar het kan ook in een droge koekenpan. Dan is het wel zaak dat je goed blijft schudden  om aanbranden te voorkomen. Hazelnoten hebben een beetje aard-achtige smaak en zijn heel goed te combineren met sterk smakende groente als bv. spruitjes. Cashewnoten hebben een veel zachtere smaak en gaan dus  juist  weer goed met mildere groente als courgette of wortel.  Zo  hebben alle noten een heel eigen smaak en is combineren met groente altijd weer een spannend en leuk experiment.  Ik  vind het mooi om smaken te  combineren zodat alles beter uit  de verf komt. Sommige smaken overheersen vrij snel, zoals knoflook of  komijn en andere zijn heel subtiel en licht.  Het plan is natuurlijk dit te ontdekken en deze kennis uit te breiden. Natuurlijk zijn er klassieke combinaties  zoals sinaasappel, gember, wortel maar ook daarmee probeer ik graag dingen uit.  Beetje meer van dit, beetje minder van dat of een beetje extra. Op  het moment ben ik helemaal gek van de combinatie gember en knoflook maar ook kurkuma (geelwortel) en komijn behoort tot de favorieten.

Hazelnootspruitjessoep
INGREDIËNTEN
1 ui
grote lepel kokosvet of plantaardige margarine
500 gram spruitjes
1 kopje bloem
1 liter hazelnootdrink
50 gram verkruimelde hazelnoten
zout, peper, mosterdpoeder, kerriepoeder, veganbouillonblokje
1 kopje water

Maak de spruiten schoon en kook ze beetgaar. Snijdt ondertussen de ui klein en laat het even zweten in het hete kokosvet, niet bruin laten worden! Voeg een kopje bloem toe en net zoveel hazelnootmelk tot een dikke soepsubstantie is ontstaan, blijf vooral goed roeren met een garde of een smalle spatel om klontjes te voorkomen. Verkruimel het bouillonblokje in de pan en voeg zout, peper, mosterdpoeder en kerriepoeder toe naar smaak. Mosterdpoeder ongeveer twee keer zoveel als kerriepoeder! Snijdt de spruitjes in vieren en voeg ze toe aan de soep. Zo ook de verkruimelde hazelnoten. Voeg water toe tot de gewenste soepdikte is bereikt, even laten koken en eet smakelijk! *Enne…: Vergeet niet mijn naam te vermelden als je deze soep op tafel zet 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s