Aardappelpureetaart met bieten-cashewnotenvulling

bieten, groentetaart, veganistische recepten

WordPress feliciteert mij met mijn tiende blog; wat ontzettend aardig. 🙂 Ik geloofde eerlijk gezegd niet dat ik al tien keer een recept had neer getypt; normaal ben ik zo ijverig niet dus ik heb even teruggelezen wat ik allemaal al geschreven heb. Het valt me op dat ik veel ovengerechten en soepen maak maar ja, dat is makkelijk als je overdag wel tijd hebt om te koken en ’s avonds niet. Ik maak meestal ’s morgens alles zover klaar en tegen etenstijd hoeft dan alleen de oven aan om de ovenschotel te garen of het gas om de soep op te warmen. En vaak allebei 😉 Zelfs als ik eters/gasten krijg, staat er vaak een ovenschotel op het menu. Ik vind het prettig als ik me dan met de gasten kan bemoeien en niet de hele tijd in de keuken hoef te staan. Verder was ik dit blog juist begonnen om te laten zien dat veganistisch koken helemaal niet moeilijk of ingewikkeld hoeft te zijn. Dat je met heel gewone, alledaagse ingrediënten een prachtig en lekker en veganistisch gerecht op tafel kunt zetten. Ik realiseer me dat ik veel met noten kook. Behalve dat ik dat heel lekker vind, vind ik het ook supergrappig om als musicus vooral van noten te leven. Ik houd bovendien van alle noten, zoals ik ook van alle paddenstoelen houd. Verder vind ik het leuk om zoveel mogelijk uit mijn eigen moestuin te eten. Dat vraagt veel creativiteit maar het biedt ook veel mogelijkheden tot uitproberen van vreemde of niet zo voor de hand liggende combinaties. Ik probeer altijd zo te koken dat de maaltijd volledig is. Nu las ik laatst in de krant dat eigenlijk elke leefstijl een gebrek aan vitamines kent en dat je eigenlijk altijd wel iets bij zou moeten slikken. Op zich geloof ik wel dat je nooit helemaal alles precies op de juiste of meest gezonde peil kunt houden maar ik ben er toch van overtuigd dat je gezond kunt blijven zonder het bij slikken van vitamines als je maar voldoende afwisselt en gezond eet. Vaak moet je ook even weten hoe bepaalde voedingsstoffen op elkaar reageren. Ook denk ik dat het een heel persoonlijk iets is; ieder persoon heeft zijn eigen behoeftes en dat leer je alleen maar proefondervindelijk. Zelf kan ik al een paar jaar geen boerenkool meer verteren terwijl dat altijd één van mijn lievelingsgroente was. Natuurlijk heb ik het nog een aantal keer uitgeprobeerd nadat ik er de eerste keer ziek van was geworden. Je weet immers nooit of het toeval is geweest? Maar na de drie keer doodongelukkig van de maagpijn ’s nachts wakker te zijn geworden na het eten van boerenkool wist ik het wel. In de moestuin wordt nu dus minder boerenkool gezaaid en om mij niet lekker te maken, kookt mijn man boerenkool als ik in Amstelveen ben. 😉 Afijn, vandaag dus weer een ovenschotel en dit keer met rode bieten, aardappel en cashewnoten.
INGREDIËNTEN (voor 3-4 personen)
750 gram aardappels
500 gram rode bieten
1 flinke ui
100 gram cashewnoten
(verse) dille
zout, peper
50 gram margarine
2 eetlepels (frambozen)azijn

Verwarm de oven voor op 180*C. Kook de aardappels goed gaar in water met wat zout en maak er een mooie, zachte puree van met ongeveer de helft van de margarine en wat extra zout. Kook ook de bieten gaar in water met wat dille en wat zout en de (frambozenazijn); niet té gaar want straks in de oven garen ze nog een beetje door. Snijd de ui heel fijn en hak de cashewnoten grof. Vet een ovenschaal in met de rest van de margarine en bedek bodem en rand met aardappelpuree. Stamp het goed plat met de bolle kant van een grote lepel. Rasp de bieten niet al te fijn en meng ze met de rauwe, fijngesneden ui en de cashewnoten. Het kookwater van de bieten kun je gebruiken om het mengsel een beetje smeuïger te maken maar je kunt ook wat extra (frambozen)azijn daarvoor gebruiken, dan krijgt de vulling iets meer pit. Vul de aardappelpuree met het bietenmengsel en strooi er eventueel nog wat heel fijngekruimde cashewnoten overheen. Snijd de overgebleven margarine in heel fijne reepjes en leg die bovenop de schotel. oe de deksel op de ovenschotel en zet ongeveer een half uur in de oven, haal dan het deksel eraf en laat nog een minuut of tien staan voor een lekker bruin en krokant korstje. Als bijgerecht is het heel lekker om lupinestukjes goed krokant te bakken in de hete olie met wat zout, dille en (frambozen)azijn. Overigens is appelazijn of een goede vinaigrette ook erg lekker met bieten. Ik zou zeggen: eet smakelijk en tot het volgende recept!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s