ERWTENSOEP MET DRIE-IN-DE-PAN

soep, veganistische recepten

Eindelijk is het dan toch een beetje winter geworden! Hoewel…de vorst lijkt alweer uit de lucht te zijn verdwenen en vanochtend was de sneeuw in Amstelveen alweer gesmolten. Op de schaduwrijke plekjes was het nog wel wat glad, maar de trein reed gewoon en zonder vertraging; meestal een teken van niks-aan-de-hand-weer. Toch is het nu wel de tijd om erwtensoep te koken. Het gezegde luidt: de eerste dag geef je de snert aan je vijanden, de tweede dag aan je vrienden en de derde dag eet je het zelf! Het is ontegenzeggelijk een feit dat erwtensoep lekkerder is als het een tijdje heeft gestaan (overigens geldt dat voor de meeste soepen) en zelf maak ik de soep dan ook graag een dag van tevoren. Al blijkt het vaak onmogelijk om niet in ieder geval één kommetje te proeven als de heerlijke geur zich door het huis verspreidt. Erwtensoep maken is best veel werk maar het is echt superleuk om te doen en een feest om te eten! Vooral met een versgebakken drie-in-de-pan erbij of erna. Dit recept is voldoende voor vier gemiddelde eters en voor drie personen als er grote eters aan tafel zitten (of mensen die enorm veel van erwtensoep houden.)
Veel plezier met koken en tot het volgende recept.

INGREDIËNTEN voor de ERWTENSOEP
500 gram spliterwten
2 grote winterwortels
2 grote stronken prei
2 flinke pastinaken
1 knolselderij
40 gram (vers ingevroren) lavas
ongeveer 50 gram margarine of kokosolie
2 tuinkruidenbouillonblokjes

Week de erwten minstens 12 uur in ruim water, voeg de lavas toe en breng aan de kook. Zodra het kookt gaat het water flink schuimen, dit schuim kun je beter even afscheppen, het kan de soep een beetje bitter maken.
Snijd ondertussen de groente in niet al te kleine stukken. Smelt de margarine in een pan en bak de groente even aan. Voeg een beetje water toe, tot de groente net onder staan en laat koken tot de groente beetgaar is.
Als de erwten een drie kwartier gekookt hebben, haal je er een flinke schep erwten uit.
(Deze gaan straks weer in de soep om een beet te krijgen.)
Kook de erwten nog een kwartiertje door tot ze goed gaar zijn. Sla ze dan stuk met een garde. Voeg vervolgens de groente toe, met kookwater en al en breng terug aan de kook.
Voeg de afgeschepte erwten en de bouillonblokjes toe.
Onthoud: hoe langer de soep staat, hoe lekkerder het wordt.

INGREDIËNTEN voor DRIE-IN-DE-PAN

100 gram grof meel
ongeveer 1 kopje haverdrink
1,5 banaan (of 1 kopje appelmoes)
snufje zout, schepje suiker
Meng het meel met zout en suiker. Maak een kuiltje in het meel en voeg wat haverdrink toe. (Ik heb twee goede merken gevonden: Alpro en Wow, no cow) Meng tot er een dikke brei ontstaat. Prak de banaan goed fijn en voeg dit toe aan het meelmengsel. Goed roeren of even mixen met de mixer. Voeg vervolgens nog zoveel haverdrink toe tot er een dikke pap ontstaat; het mag niet al te dun zijn. Smelt wat margarine in een koekenpan en maak drie kleine koekjes. Als het beslag aan de bovenkant droog is, kun je ze omkeren en de andere kant goudbruin bakken. Dit proces herhalen tot het beslag op is. Dit beslag is voldoende voor ongeveer 15 koekjes. Heerlijk met een beetje stroop of sojayoghurt. Of als bijgerecht bij de erwtensoep.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s