pompoenhummus en cashewmayonaise

broodbeleg, hartig tussendoortje, saus, veganistische recepten, wat-te-doen-met-pompoen

De tuin is bevroren en er ligt sneeuw. Geen kans dus om een regeltje te spitten of zelfs maar groente uit de kuil te halen. Gelukkig blijven de groenten goed vers in de kuil; de bevroren grond werkt als een enorme diepvries.  Zodra de vorst weer uit de grond is, hebben wij nog weer heerlijke witlof, bieten, wortelen en prei vers van het land 🙂

Ondertussen heb ik vandaag de laatste aardappeltjes van onze eigen tuin gekookt. Van nu af eten we pasta en rijst tot juni ongeveer, dan hebben we weer aardappeltjes van het land. Ik zag dat er nog wel een maaltje Highland Black aardappels in de voorraad liggen en net als de zes pompoenen die ik nog had, zijn ze zeer aan consumptie toe. De pompoenen heb ik allemaal verwerkt in soep en hummus. Ik heb de beste twee pompoenen nog even bewaard. Wat ik met de aardappels ga doen, moet ik nog even bedenken.

De laatste aardappels heb ik lekker gebakken en daarbij serveerde ik  worteltjessalade (ik had gelukkig nog wat wortels in huis!) pompoenhummus en cashewmayonaise. Hieronder geef ik het recept van beide sauzen. Je kunt ze naar smaak een beetje vloeibaarder maken om ze als saus te gebruiken of wat minder vloeibaar en op de boterham of een toastje smeren. Allebei erg lekker. Veel plezier in de keuken en smakelijk eten!

POMPOENHUMMUS

ingrediënten:

100 gram gaargekookte kikkererwten (of uit  blik)

150 gram gaargekookte oranje pompoen

1 theelepel kerriepoeder

1,5 theelepel kurkumapoeder

0,5 theelepel komijn

0,5 theelepel zout

5-10 eetlepels plantaardige olie

1 eetlepel appelazijn

1 eetlepel citroensap

Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en laat een minuut of tien draaien op hoge snelheid. Gebruik in eerste instantie 5 eetlepels olie en voeg steeds wat olie toe tot de gewenste dikte is bereikt.

CASHEWMAYONAISE

200 gram cashews

5-10 eetlepels plantaardige olie

3 eetlepels gistvlokken

0,5 theelepel zout

1 eetlepel citroensap

Week de cashews minstens een uur in kokend water. Giet ze af. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine. Laat een minuut of tien op  hoge snelheid draaien. Ook bij dit recept is het handig om eerst slechts 5 eetlepels  olie  toe te voegen en gaandeweg het draaiproces olie toe te voegen tot de gewenste dikte is bereikt.

Vandaag niet al te ingewikkelde recepten, volgens mij.

Volgende keer is er vast weer meer nieuws uit  de moestuin! 🙂

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s