spruitjes uit de tajine

Geen categorie, tajine

De tajine heeft mijn hart veroverd, ik geef het eerlijk toe. Ik kook nog wel soep in een gewone pan en af en toe bak ik champignons, oesterzwammen of andere paddenstoelen in een koekenpan maar de meeste hoofdgerechten gaan tegenwoordig in (of uit) de tajine. Het was even wennen want ik deed altijd koken en groente snijden tegelijk. Je weet wel, wat het langste tijd nodig heeft om gaar te worden het eerst schillen, snijden en op het vuur zetten en ondertussen de volgende groente snijden enz. Dat gaat niet in de tajine. De groente die de langste tijd nodig hebben, gaan onderin en groente die snel gaar zijn gaan er boven op. Dus het is zaak dat je eerst alle groente schilt, wast en snijdt en dan pas de tajine op het vuur zet. Ik vind het veel makkelijker om diverse groente te combineren omdat in de tajine de eigen smaak  zó bewaard blijft dat de diverse groente niet naar elkaar toe trekken; de smaken blijven allemaal op  zichzelf bestaan en houden hun eigen structuur. Omdat de kruiden en specerijen onderin gaan, hebben wel alle groente dezelfde kruiden. Ik vind het erg leuk om daarmee te experimenteren. Kurkuma, kerrie en komijn zijn nog steeds favoriet, naast verse knoflook en verse gember. Al die smaken passen bij elkaar maar het is leuk en lekker(der) om er een of twee te kiezen voor dit bepaalde gerecht en die te laten uit komen.

De tuin is natuurlijk in winterjas gestoken maar omdat het nog steeds niet gevroren heeft, of zelfs maar koud is geweest, komt er toch al van alles op.  Winterpostelein staat al zo groot dat we dat rustig kunnen oogsten en eten. Ook de witlof groeit al de kuil uit! Ik heb een paar stronkjes uitgegraven; ze waren nog een beetje klein maar heel goed op smaak! Natuurlijk eet ik de eerste witlof uit mijn eigen kuil rauw, als salade! Voor de volledigheid zal ik dat recept toevoegen.

SPRUITJES UIT DE TAJINE

Ingrediënten (voor 2 personen)

2 flinke bataten (zoete aardappels)

1 grote ui

2 winterwortelen

400 gram spruitjes

20 gram kurkuma (vers)

2 teentjes knoflook

3 eetlepels zonnebloemolie

2 eetlepels kokosolie

1 eetlepel gembersiroop

1 eetlepel appelazijn

1 kopje water

1 theelepel kerrie madras

1 theelepel komijn

1 theelepel (zoete) paprikapoeder

zout naar smaak

Maak de groente schoon en snijd alles in blokjes van ongeveer 3 cm. Behalve de spruitjes, die blijven heel. Snijd de kurkuma en de knoflook fijn. Laat de tajine heet worden op  een grote pit en doe de knoflook, de kurkuma en de gembersiroop  in de tajine. Voeg de uien toe. Laat de uien mooi zacht en zoet worden. Voeg de overige specerijen toe en leg daarop  de bataat, de wortel en de spruiten. Laat even goed doorwarmen en voeg dan het water toe. Zodra het water gaat koken, zet de tajine op een kleinere pit en strooi er wat zout over. Strooi bovenop de zonnebloempitten en laat ongeveer een half uur sudderen. Eet smakelijk!

WITLOFSALADE

3 stronkjes witlof

1  halve zoete puntpaprika

1 eetlepel gedroogde ananas

2 eetlepels olie

1 eetlepel appelazijn

1 eetlepel citroensap

1 theelepel kerrie

zout en peper naar smaak

Snijd de witlof en de paprika fijn en meng alles goed door elkaar.

Salade is zo makkelijk en zo klaar 😉tajine spruitjes (2)

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s