NASI

Geen categorie, rijst, veganistische recepten

Ik had een paar rode bieten uit de kuil gehaald. O, misschien moet ik dat even uitleggen; veel groenten van de tuin kunnen het beste in de grond zelf bewaart worden. Natuurlijk kun je bieten, pastinaken, knolselderij en wortels ook in de kelder bewaren maar ja…die hebben we niet! Dus graven we zo half november (of eerder als er nachtvorst voorspelt wordt) alle wintergroente uit, maken ze goed schoon en graven ze in. Belangrijk  is dan natuurlijk  dat je goed aangeeft waar je wat begraven hebt, anders zou je weleens voor onaangename verrassingen kunnen komen staan 😉

Enfin, ik had dus wat rode bieten uit  de kuil  gehaald om een salade van te maken maar toen ik de bieten uit het kookwater haalde, dacht ik opeens:  waarom zou  ik dat kookwater niet gebruiken om rijst in te koken? Dan krijg ik vast heel leuke rode rijst. Zo geschiedde. Ik had dus vandaag bietensalade en nasi met knalrode rijst. Allebei de recepten zijn ontzettend eenvoudig maar heel erg lekker en ook heel goed te combineren. Als toetje maakte ik een smoothie van verse gember, een  banaan, wat sojayoghurt met limoensmaak van het merk Provamel (verkrijgbaar bij de Ekoplaza en een echte aanrader!) en een glas oatly met mangosmaak van het Zweedse merk Wow, no cow. Alle smaken van Wow, no cow  zijn bijzonder aangenaam en ook heel goed bruikbaar in de keuken maar favoriet bij mij is toch wel de chocoladesmaak die ik gewoon in een steelpannetje opwarm en volgens mij is dat de beste warme chocomel EVER!
Ergens  in mijn blog staat al een recept voor bietensalade maar deze is toch weer anders dus ik zet het er toch maar bij. De nasi is ook eenvoudig  te maken en snel  klaar. Al moet ik wel toegeven dat ik zowel de bieten als de rijst lang van tevoren had gekookt. De bieten moeten voor de salade toch afkoelen en als rijst nasi wordt, is het ook niet erg als het al koud is. En, zoals ik van mijn moeder leerde, hoe  langer rijst staat, hoe lekkerder die wordt!  Deze twee recepten zijn voor twee personen, al moet ik eerlijk toegeven dat er van de bietensalade nog wat overbleef maar dat is  vanavond heerlijk op een boterham 😉

Eet smakelijk en tot een volgende keer.

BIETENSALADE

ingrediënten:

4 (gekookte en geraspte) bieten

1 rode, zoete puntpaprika

1 eetlepel cranberries

2 eetlepels pecannoten

een stuk of 7 zwarte olijven

een flinke augurk (die van mij komt uit mijn eigen tuin, maar dat is natuurlijk niet noodzakelijk)

3 eetlepels zonnebloemolie

2 eetlepels appelazijn

mespuntje zout

mespuntje gemalen zwarte peper

Meng de geraspte bieten met de olie en de azijn en voeg de overige ingrediënten toe. Zelf heb ik de cranberries heel gelaten en de pecannoten en de olijven in kleine stukjes gesneden. De paprika snijd ik dan weer wat grover en de augurk  fijner maar dat is geheel eigen keuze/smaak. Voeg  zout en peper toe naar smaak en later zeker een half uur staan om naar elkaar toe te trekken.

NASI MET RODE RIJST

75 gram witte rijst

kookwater van de bieten

2 winterwortels

1 gele paprika

1 grote ui

2 teentjes knoflook

1 theelepel kerrie

1 theelepel komijn

3 eetlepels zonnebloemolie

2 eetlepels kokosolie

2 eetlepels gembersiroop

zout

Kook de rijst in het water van de bieten gaar. Snijd de ui en de wortels in stukjes en smoor deze in de heet geworden olie (zonnebloem en kokos) samen met de kerrie, de komijn en de gembersiroop. Als de wortel bijna gaar is, de stukjes paprika toevoegen. Tot slot de rijst erbij en even goed door laten warmen. Tot slot een beetje zeezout erover malen.gekleurde rijst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s