AUGURKEN

augurk, moestuin

Terwijl de hele bovenverdieping ruikt naar vlierbloesem, omdat daar een emmer vol vlierbloesems en citroenen staat te trekken alvorens er limonadesiroop  van te kunnen koken, heb ik ondertussen ook de eerste augurken uit  ons kweekkasje kunnen oogsten. Augurken  groeien heel snel en bij gebrek aan bijen of andere vliegende insecten, bevruchten we de bloemetjes zelf met een kwastje. Er zijn diverse methoden om augurken in te maken; rauw eten  kun je ze niet en gekookt is niet echt lekker (geprobeerd heeft  😉 ) dus toch  maar op  zuur zetten of op  andere wijze inmaken. Hier onder de methode die ik altijd gebruik, wat geenszins wil zeggen dat dit de beste manier is maar ik vind het wel de makkelijkste. Ik pluk de augurken met  een scherp mesje en laat zoveel mogelijk  steeltje zitten. Dan schuur ze goed schoon. Niet alleen ontdaan van aarde en vuil  maar vooral ook van de kleine  scherpe  haartjes waar de vrucht mee vol zit. Dan bind ik ze stevig tegen  elkaar in een schone doek en dompel  ze  in lauwwarm zout water. Dat zoute water  maak ik door een flinke theelepel zout op  te lossen in heet  water en dat af te  laten koelen. De maat is 8 gram  zout per liter water maar  ik moet toegeven  dat  ik eigenlijk altijd maar wat doe.  Ik  laat de augurken twee of  drie dagen in het zoute water liggen op  een koele, donkere plaats. Dan spoel ik ze voorzichtig af onder de kraan en doe ze zo stevig mogelijk  in een pot. Het is belangrijk dat de augurken zo min mogelijk ruimte krijgen anders worden ze slap  in de pot en dat is bijzonder onsmakelijk. Hoe strakker ze in de pot zitten, hoe  langer je ze kunt bewaren. In de pot doe  ik dan ook een laurierblaadje, wat peperkorreltjes, een jeneverbesje en een kruidnageltje. Zodra er verse dille is, doe  ik er grofgesneden dille bij maar ja, die is nog maar net opgekomen! 😉 Vervolgens kook ik inmaakazijn, eventueel met wat suiker en kruiden toegevoegd. Wij houden wel van een pittig augurkje maar veel mensen hebben liever wat minder scherp en zuur en dan is wat suiker meekoken (ongeveer 50 gram suiker  op  een liter inmaakazijn) een goede oplossing. Er is ook een methode waarbij je de augurken eerst kookt en dan pas op zuur zet; omdat de stap met in zout weken wordt overgeslagen, komt er geen gistingsproces in de augurk op gang en blijft de augurk milder van smaak. Afijn, ik  overgiet de  augurken met de inmaakazijn (die niet koud is maar wel van de kook af.) en sluit de pot goed af. Laat de pot(ten) een dag of drie in het licht staan, tot de augurken  weer mooi groen kleuren. Dan mogen ze in de voorraadkast en blijven ze zeker een half jaar goed.  Heerlijk door de sla of op een boterham. Of als bijgerecht bij de nasi! Eet smakelijk en tot de volgende keer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s