TUINBONEN en SMOOTHIE

veganistische recepten

Het is een hele rage: de smoothie! Ik lust heel graag smoothies met fruit en zo, maar ik verfoei echt smoothies met groente. Sorry, maar ik kan dat echt niet lekker vinden. Ik vind groente die je kunt drinken alleen lekker als het warm is en soep heet. ’s Morgens maak ik graag een smoothie met vers fruit of fruit uit blik (zie hieronder voor mijn favoriete combinaties) om te drinken naast mijn zwarte koffie en mijn gebakken of gestoofde groente of wat er dan ook maar op het menu staat. Mensen vragen zich vaak af of ik wel genoeg eet. Ik denk zelf van wel en ik denk ook dat ik best gezond eet. Natuurlijk zou het altijd nog beter kunnen maar ik woon nu eenmaal in de wereld een daar drink ik ook weleens een biertje of een glaasje wijn. Op zich hoeft dat natuurlijk ook helemaal niet ongezond te zijn. Ik denk dat het meest ongezonde wat ik eet de ovenpatat op Zondagavond is. Uit mijn werk thuisgekomen, van Amstelveen naar Texel gereisd, geen zin meer om te koken, gooien we meestal een zak ovenfriet in de oven. Ik neem daarbij meestal ketchup, mosterd, veganistische mayonaise (Bionova) en zelfgemaakte appelmoes. Ik vind het ook helemaal niet moeilijk om nee te zeggen tegen bijvoorbeeld koekjes die mij worden aangeboden. Ik ben niet zo’n zoetekauw dus ik mis het ook niet echt, maar men vindt het we vaak vervelend dat ik altijd nee zeg en komen dan met de meest vreemde en originele alternatieven. Zo krijg ik vaak dadels of een appel bij de koffie en heb ik een hele verzameling repen pure chocola in de kast liggen omdat ik zo vaak repen krijg dat ik daar echt niet tegen op kan eten. Allemaal liefde zeg ik dan maar. Goed, patat dus daar hoef je niks aan te doen. Ik vind koken eigenlijk heel erg leuk en vooral het van niets iets maken en het creatief omgaan met vaak (of steeds) dezelfde recepten en toch iets anders eten, zie ik als een uitdaging. Vandaag heb ik soep gemaakt van de groente die nog over waren van de erwtensoep van vorige week. Ik heb prei, koolraap, pastinaak en wortel in kleine stukjes gesneden, even gebakken in de zonnebloemolie en er een driekwart liter water bijgedaan. Toen de groenten min of meer gaar waren, heb ik er een flinke klont kokosroom ingedaan en twee kruidenbouillonblokjes en nog een minuut of tien door laten koken. Vanavond warm ik het op, vlak voor we gaan eten en dan smaakt dat heerlijk! Als hoofdgerecht maak ik rijst met pindasaus en een bonenschotel. Maar eerst zal ik nog even mijn drie favoriete smoothies onthullen. Ik maak ze altijd zo: eerst alle harde en droge ingrediënten in de keukenmachine fijnmalen en dan het vocht erbij. Dan nog even goed laten draaien en lekker opdrinken. 1. peer, banaan, ongeveer 20 gram cashewnoten en 150-200 ml ricedream chocola. 2. mango (ongeveer 250 gram), ongeveer 30 gram gedroogde moerbeibessen, 150 ml Holy Soda (peer-perzik) 150 ml ricedream vanille. 3. ananas, ongeveer 20 gram verse gember, 150 ml kokoswater, 150 ml. oatly. Natuurlijk maak ik mijn smoothie altijd met wat er toevallig in huis is en vooral op maandag ben ik daarvoor afhankelijk van wat ik heb achtergelaten toen ik donderdag het huis verliet of wat mijn geliefde echtgenoot voor me heeft gekocht op zaterdag. Soms drink ik gewoon alleen thee of sap. Mooi, nu dan de bonenschotel: De groente uit de diepvries komen uit mijn eigen moestuin; die heb ik afgelopen zomer schoongemaakt en ingevroren. In de supermarkt kun je ook diepvriesbonen kopen maar je kunt ook een pot gebruiken. Ik raad aan de bonen dan eerst even te spoelen alvorens te gebruiken.
INGREDIËNTEN VOOR BONENSCHOTEL
2 uien
350 gram tuinbonen (diepvries)
100 gram sperziebonen (diepvries)
1 blikje tomatenpuree (geconcentreerd, 70 gram)
blikje tomatenblokjes (400 gram)
2 eetlepels (zonnebloem)olie
20 gram kurkuma
zout, peper, oregano
Snijd de uien niet al te fijn en gaar ze langzaam in de olie. Voeg de tomatenpuree toe en roer goed door. Voeg de tomatenblokjes toe en het zout, de peper en de oregano. Als het pruttelt, doe je er de bonen door. Laat het staan tot de bonen ontdooit zijn. Voeg dan de geraspte kurkuma toe. Serveer met rijst. Eventueel kun je er ook nog een pot witte bonen in tomatensaus of bruine bonen aan toevoegen. Hierdoor wordt het een recept voor vier personen in plaats van voor twee. Denk er wel aan dat je dan ook meer rijst moet koken! 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s