GROENE KOORTS

bonen, broccoli, lavas, moestuin, veganistische recepten
DSCN1108

Onze tuinbuurman is vorig jaar verhuisd. Wij vinden dat erg jammer want het was een leuke tuinbuurman.  Hij had nog een veel grotere tuin dan wij en een groot gedeelte daarvan was een windkamer. Op een winderig eiland als Texel is het geen overbodige luxe om kwetsbare planten een beschutting tegen de wind te bieden. Wij hebben de windkamer van onze buurman overgenomen.  Het plan was dat ik de grond in de bak vandaag even zou  spitten. Dat was nog niet gebeurd omdat Henk eerst de bak  wilde bouwen. Maar zoals  zo vaak op de tuin: voor ik dat kon doen, moesten er eerst andere dingen  gebeuren. Er stonden nog wat vaste plantjes in de bak en die moest ik eerst verplaatsen.

DSCN1137

Zoals bijvoorbeeld lavas. Deze hadden we vorige week al verplant maar omdat ik toen niet aan spitten was toegekomen en er nog een groot stuk van de lavasplant op de plek was blijven staan waar het stond, was die plant weer enorm uitgegroeid! Die heb ik eerst allemaal afgesneden en mee naar huis genomen. Zulke jonge lavas is heerlijk om gewoon als groente te eten en invriezen gaat ook heel makkelijk

DSCN1138

Lavasoogst

DSCN1133 (2)

De pruimenbomen staan allebei in bloei

DSCN1130

en de narcissen!

DSCN1132

Reinier ligt lekker van het zonnetje te genieten

DSCN1129

En de nieuwe tuinbuurman of tuinbuurvrouw heeft nog niet geleerd dat je in een moestuin alleen op  de paadjes mag lopen! Er staan allemaal voetstappen in ons uien-, en knoflookbed! Eerst maar eens een duidelijke afscheiding maken dan.

 

DSCN1126 (2)

Henk heeft ondertussen aardappels gepoot. Vier rijtjes.  Dat is voor ons meer dan genoeg!

DSCN1125

De aardbeienplantjes groeien gestaag door. Het zijn vroege dragers dus ze zullen binnenkort wel in de knop komen

DSCN1117

Ook de rabarber heeft een nieuw plekje gekregen

DSCN1119

Laatste  witlof uit de kuil

DSCN1121

En dan toch eindelijk de nieuwe windkamer gespit! Hier komt dit jaar augurk, tomaat, paprika, dille, koriander en basilicum te staan.

De lavas die ik mee naar huis heb genomen heb ik drie porties verdeeld. De allerjongste takjes heb ik door de bonenschotel gedaan die ik voor vandaag op het menu had staan. De wat oudere blaadjes en dikkere takjes heb ik samen met een broccolistronk en  twee blikjes tomatenstukjes gekookt en door de blender gehaald. Dat is morgen heerlijke soep! De rest van de lavas heb ik in porties van 15 tot 20 gram  verdeeld en in zakjes in de diepvries gedaan. Ik had negen zakjes. Dat is heerlijk als basiskruid voor soep of pastasaus.

Kruiden vries ik altijd in een zakjes in; het voordeel is dat ik het dan niet klein hoef te snijden. In bevroren toestand even tussen twee handen rollen of op tafel met de deegroller eroverheen alvorens het zakje open te maken. Zo fijn kan  ik het zelf niet snijden!

BONENSCHOTEL MET LAVAS

150 gram gedroogde, gemengde bonen (dit keer gebruikte ik 50 gram gele erwten, 50 gram kapucijners en 50 gram grote Griekse witte bonen of je koopt een pot gemengde bonen van 450 gram)

1 aubergine

1 stronk broccoli

1 bakje champignons

1 rode paprika

50 gram verse lavas

1 theelepel komijn

1 theelepel geelwortelpoeder (kurkuma)

zout, vers gemalen peper

3 eetlepels plantaardige olie

2 eetlepels appelazijn of citroensap

Gedroogde bonen laat ik eerst een nacht in het water staan. Vervolgens kook ik ze minstens 20 minuten in het water waarin ik ze geweekt heb. Ik laat ze dan afkoelen in datzelfde water. Als  ze afgekoeld zijn, giet ik ze af en spoel ik ze. Ik zet ze opnieuw onder water en kook ze vervolgens nog zo’n 15 minuten. Al dit werk kun je vermijden als je een pot gemengde bonen koopt 😉

Snijd de aubergine in blokjes. Verhit de olie in een hapjespan of wok, zorg voor een pan met een deksel! Voeg de aubergineblokjes toe. Laat even staan op een matig vuur. Voeg de appelazijn (citroensap) toe en doe de deksel op de pan. Onder af en toe roeren laten staan tot de aubergine doorschijnend is. Voeg dan de roosjes broccoli toe en de champignons. Zelf snijd ik de champignons meestal gewoon in vieren omdat ik van grote stukken champignons houd. Heb je de champignons liever in plakjes, voeg dan eerst de broccoli toe en pas na een minuut of drie de plakjes champignon. Voeg dan de bonenmix toe en de specerijen. Goed doorroeren en op  een laag vuur laten pruttelen voor ongeveer 12minuten. Bewaar de paprika tot een minuut of vijf voor het opdienen dan blijft het lekker knapperig.

Ik serveerde hierbij langzaam gegaarde uienringen:

Snijd een grote ui  in dikke ringen en trek de rokjes uit elkaar. Meng de uienringen met wat sojasaus, een beetje zout, een flinke scheut chilisaus (mijn voorkeur gaat uit naar mango/ananas 😉 ) en een theelepeltje sambal. Even goed omroeren en een kwartiertje laten staan.  Verhit dan in een koekenpan drie eetlepels plantaardige olie en bak de  uien heel even aan.  Meng vervolgens de marinade met 3 eetlepels water en giet dit over de uien. Zet het gas laag en doe een spatdeksel op de pan. Af en toe omschudden. Na een kwartiertje zijn de uien klaar.

Ik had ook nog wat knoflooksaus gemaakt voor bij de patat gister, maar het restje was ook lekker bij de bonenschotel: Doe in een mengbeker 3 eetlepels kokosvariant op yoghurt of soyavariant op  kwark (de nieuwe Go-On van Alpro is uitermate geschikt) 3 eetlepels (limoen)olie, 2 eetlepels citroensap, 1 eetlepel grove mosterd, 1 theelepel tomatenketchup, 2 teentjes fijngesneden knoflook (of het groen van een verse knoflook, eveneens fijngesneden), beetje zout en klop minstens drie minuten met een mixer.  Voeg vervolgens 2 eetlepels gistvlokken toe en roer die er goed doorheen. Stop de saus in een afgesloten bak en laat een uurtje staan buiten de koelkast. Voor gebruik nog even doorroeren. Veel plezier in de keuken en geniet van het mooie weer!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s