De winter kondigt zich aan; het is vroeg donker en ’s nachts vriest het licht. Op het eiland heeft het nog niet echt gevroren en dat is fijn voor alle groente die nog op de tuin staan en niet zo goed tegen vorst kunnen, zoals sla (Wonder van Vier Jaargetijden) en venkelknolletjes. Verder staat er nog prei, kool en boerenkool maar die kunnen uitstekend tegen de vorst. De bieten en de witlof en de winterwortels zijn keurig ingekuild en blijven daar een stuk langer vers dan in de kelder of op zolder. Appels, aardappels en pompoenen liggen wel in kisten op zolder. Ook hangen er nog wat bossen kruiden aan de hanenbalk, zoals wollige munt, zwarte munt, dragon. koriander en peterselie. Basilicum en dille heb ik dit jaar in de vriezer gedaan. Om zo veel mogelijk verschillende gerechten te maken met zo vaak dezelfde groente is altijd een uitdaging voor iemand met een moestuin en op de een of andere manier lijkt die uitdaging een stuk groter in de donkere maanden van het jaar. Ik maakte een eenvoudige venkelsoep, fruitig, licht en een beetje zoet. En een vrij bewerkelijke linzensalade die uitstekend smaakt bij een eenvoudige Hollandse maaltijd als andijviestamppot of hete bliksem (zie vorige blogpost) maar ook heel geschikt is als bijgerecht bij een uitgebreide lunch of brunch. Veel plezier in de keuken en smakelijk eten!
LINZENSALADE
ingrediënten:
75 gram Franse linzen of berluga linzen
2 winterwortels
2 augurken
2 eetlepels plantaardige olie
2 eetlepels appelazijn
1 theelepel kerrie
1 theelepel komijn
zout naar smaak
Kook de linzen (beet)gaar en spoel ze goed met koud water en laat ze verder afkoelen in een zeef of vergiet. Rasp de wortels fijn en snijd de augurken in kleine stukjes. Meng dit met de afgekoelde linzen. Voeg de olie, de azijn en de specerijen toe.
VENKELSOEP
ingrediënten:
2 venkelknollen
1 flinke ui
3 eetlepels plantaardige olie
2 theelepels kurkuma
1 theelepel grof gemalen peper
3 eetlepels gembersiroop (in de supermarkt kun je gembersiroop kopen; die staat bij de bakbenodigdheden. Bij de Ekoplaza is er een gemberbierlimonadesiroop te koop van het merk Belvoir, die is minder zoet en ook heel geschikt om mee te koken en te bakken. Pas wel op! Deze siroop is veel scherper in de gembersmaak dan andere gembersiroop; als je dit niet gewend bent, kan het even schrikken zijn 😉 )
2 eetlepels appelazijn
2 groentebouillonblokjes
1 liter water
50 gram gehard kokosvet
Laat de olie heet worden en voeg de grofgesneden ui toe met alle specerijen, de azijn en de gembersiroop. Laat op een zacht vuur gaar worden. Snijd ondertussen de venkel fijn en voeg deze toe aan het ui-mengsel. Laat even aan elkaar wennen alvorens het water toe te voegen. Breng het geheel aan de kook en voeg dan het kokosvet toe. Breng opnieuw aan de kook en haal van het vuur af. Voeg de bouillonblokjes toe. Nu kun je de soep direct eten maar de soep wordt nog lekkerder als je het een paar uur laat staan en dan opnieuw opwarmt (niet meer laten koken!)