(SNIJ)BIET(EN)TAART

bieslook, bieten, groentetaart, kruiden, moestuin, paksoi, snijbiet, spinazie, taart, veganistische recepten
IMG_9786

pruimenbloesem

IMG_9787

knoflook

IMG_9788

ui

IMG_9789

afrikaantjes (vandaag geplant)

IMG_9790

aardbei

IMG_9791

spinazie

IMG_9792

mierikswortel

IMG_9793

lupine (licht)

IMG_9794

lupine (donker)

IMG_9796

aalbesbloesem

IMG_9797

kiwistruikje

IMG_9801

rabarber

IMG_9802

Reinier graaft een gat, gooit zijn dekentje erin en gaat er vervolgens naast zitten; gekke hond!

IMG_9804

aardappel

Het was vanochtend nog best koud op de tuin. De zon schijnt wel, maar er staat een straf windje. Het is duidelijk te zien dat de plantjes daar geen last van hebben! Alles is al weer zoveel verder dan vorige week. Vandaag hebben we Afrikaantjes geplant, die behalve een vrolijk gezicht ook bijzonder goed werken tegen luizen en we hebben bieten gezaaid. Ook hebben we de rest van de tuin ingedeeld. In het kweekkasje is al behoorlijk wat opgekomen dat toch volgende week of de week erop in de koude grond mag. Niet alles komt in de windkamer te staan; maïs bijvoorbeeld, mag gewoon in het open veld en zo ook de pompoenen en de courgette. De windkamer is vooral voor gewassen die eigenlijk  in een warmer klimaat thuishoren en profijt trekken van de extra warmte, zoals watermeloen, paprika, augurk en tomaat. Ook beschermt de windkamer redelijk tegen fytoftora, een aardappelziekte die zeer besmettelijk is en alle nachtschadegewassen aan kan tasten (aardappel, tomaat, paprika). We hebben dit jaar heel vroege aardappels gezet in de hoop de fytoftora voor te kunnen zijn….alle kleine beetjes helpen.

Vandaag was het poessiesdag! Oftewel restjesdag. Ik had in de vriezer nog een bakje snijbiet en een paar plakjes veganistisch bladerdeeg (verkrijgbaar bij de LIDL) en in de koelkast een aangebroken pot bietjes op zuur en een paksoi. Ook had ik nog wat cashewkaas over van de plaatpizza van vorige week. Ik maakte daarvan een heerlijke snijbiet-bietentaart. Ik serveerde daarnaast een salade van tomaat, fijngesneden stengel van paksoi en verse bieslook. Het ging schoon op! Ik wens u allen smakelijk eten en tot de volgende keer!

(SNIJ)BIET(EN)TAART

ingrediënten:

paar plakjes veganistisch bladerdeeg

250 gram snijbiet of spinazie (diepvries)

1 ui (gesnipperd)

groen blad van een paksoi (vers, fijngesneden)

1 teentje knoflook (vers, fijngesneden)

2 eetlepels plantaardige olie

1 eetlepel citroensap

1 theelepel grof zeezout

1 eetlepel gistvlokken

ongeveer 7 gram gedroogde limoenbladeren

2 eetlepels Pizzaschmelz van Wilmersburger

150 gram bietjes op zuur (pot)

3 eetlepels cashewkaas (zie mijn recept voor plaatpizza)

Verhit de olie in een wok of hapjespan. Fruit de ui en de knoflook. Voeg de fijngesneden paksoi toe. Verkruimel de gedroogde limoenblaadjes boven de pan en voeg citroensap toe. Even goed doorroeren. Voeg vervolgens de (nog bevroren) snijbiet toe en laat zachtjes stoven. Voeg na een minuut of tien de cashewkaas toe en laat die even smelten waardoor het makkelijker mengt met de groente. Strooi gistvlokken en grof zeezout over het mengsel. Laat even staan op een laag vuur zonder deksel op de pan. Bekleed ondertussen een springvorm met het bladerdeeg en verwarm de oven voor op 180*C.        Verdeel de groente over het deeg in de springvorm en bestrooi met de Pizzaschmelz. Leg hierboven op in één laagje de bietenschijfjes. Zet de taart 30-40 minuten in de oven en smullen maar!

Ik maakte hierbij een salade van de stengels van de paksoi en twee tomaten, allemaal niet al te grof gesneden. Dressing van twee eetlepels plantaardige olie, een half theelepeltje zout en een eetlepel appelazijn. Tot slot voegde ik een flink bosje fijngesneden verse bieslook toe.

 

Een gedachte over “(SNIJ)BIET(EN)TAART

  1. dat ziet er echt lekker uit.fijn dat jullie tuin het zo goed doet/wat een energie zetten jullie er voor in.dat de rabarber al zo in het blad staat dat belooft wat.succes samen.de hond wil denk ik naar nieuw zeeland en heeft zijn koffer al gepakt.dat je dat nou niet snapt

    Like

Plaats een reactie