HETE BLIKSEM UIT DE TAJINE

aardappel, appel, moestuin, ovenschotel, salade, tajine, veganistische recepten, venkel

Ik gebruik heel graag en heel vaak een tajine. Volgens mij staan er op dit blog  ook al een aantal recepten voor de tajine. De eerste tajine die ik had, heeft het vrij lang volgehouden maar op een dag was de zwaartekracht mij toch te snel af en is de bodem gebroken en omdat je  aan een deksel alleen niet zoveel hebt, kocht ik meteen een nieuwe. De  nieuwe stond enige tijd ongebruikt  in de kast en toen ik hem weer eens gebruikte, heb ik hem blijkbaar niet goed  voorbereid op het gebruik en is ‘ie gebarsten terwijl ‘ie op  het vuur stond. Dat gaf een hoop rotzooi en de ellende van wéér een nieuwe tajine uitzoeken. Nu heb ik inmiddels twee tajines (zie foto), niet omdat ik niet kon kiezen maar omdat de één op  het vuur  en de ander in de oven kan. De eerstgenoemde (rechts) kan ook in de oven maar de laatstgenoemde kan niet op het vuur. Nu zal ik iedere keer dat ik de tajine gebruik deze van te voren vullen met water en zo een paar uur wegzetten want ik heb begrepen dat dat helpt tegen het barsten. Ik begrijp niet zo goed waarom maar als het helpt, vind ik het prima! Je moet alleen al uren van tevoren bedenken dat je met de tajine wil koken 😉

Hete bliksem is echt van dat ouderwetse wintereten; ik ben er dol op! Aardappels, uien en appels zijn een prachtige combinatie.  In de tajine klaargemaakt, smaakt het als vanouds maar de structuur van de aardappels, de appels en de ui blijft veel beter bewaard. In plaats van een soort puree met klontjes, krijg je een prachtige schotel met een lekkere bite. Ongetwijfeld werkt dit recept ook met een ovenschotel met een deksel of een römertopf maar ik heb  het niet geprobeerd dus ik durf het niet aan te raden. Trouwens een tajine ziet er ook nog eens mooi uit; in de kast én op  tafel 😉

Ik serveerde ernaast een salade van venkel met meloen en kappertjes, een heerlijke combinatie van fris, zout en zoet. De meloen had ik toevallig in huis  omdat het een aanbieding was bij de Ekoplaza maar die kan net zo gemakkelijk vervangen worden door een appel of een stukje ananas (eventueel uit blik). Ik wens u allen veel plezier in de keuken en smakelijk eten.

HETE BLIKSEM UIT DE TAJINE (voor 2 personen)

ingrediënten:

3 of 4 aardappels (ik gebruikte Gloria’s  omdat we die op de tuin hadden maar een andere vastkokende aardappels kan ook)

2 kleine stevige appeltjes (een Elstar of een andere harde appel; geen moesappel gebruiken!)

1 ui

2 eetlepels appelazijn

1 eetlepel gembersiroop

1 theelepel kerrie

1 theelepel  komijn

ongeveer 6 gram verse kurkuma

2 takjes rozemarijn

2 takjes lavendel

1/2 kopje rijstmelk of kokoswater (of water uit  de kraan)

peper en zout naar smaak

Zet de tajine van tevoren een paar uur weg, gevuld met water.

Verwarm de oven voor op 180*C

Snijd de aardappels  in blokjes van ongeveer 2 cm. Snijd de ui in grove stukken. Snijd de appels in niet al te kleine stukken. Vul de (lege; d.w.z. het weekwater eruit) tajine met appelazijn, fijngesneden kurkuma, lavendel, rozemarijn, kerrie en komijn en leg daarop de aardappel, appel en ui. Schep even goed om. Overgiet dit met zoveel kokoswater (rijstmelk of water) dat de groente bijna onder staan. Strooi er wat zout en peper overheen. Zet de tajine een ruime drie kwartier in de oven.

VENKELSALADE

2 venkelknolletjes

1/4 suikermeloen (een appel of een stuk ananas kan ook)

1 eetlepel kappertjes

2  eetlepels  plantaardige olie

1 eetlepel appelazijn

1 eetlepel citroensap

snufje zout

Snijd (ondertussen) de venkel heel fijn en meng dat met de olie en de appelazijn en de citroensap. Voeg de gesneden meloen toe en de kappertjes. Voeg wat zout toe maar niet teveel! De kappertjes zijn ook al vrij zout. Laat de salade minstens een uur rusten, bij voorkeur op kamertemperatuur.

Goed, gezond en lekker eten is eigenlijk heel eenvoudig! Het gaat erom dat je het eten met aandacht en zorg en liefde bereid. Het feit dat de (meeste) groente die  ik gebruik uit mijn eigen moestuin komen, helpt daarbij. Ik heb de planten vaak zelf gezaaid, ik heb het onkruid eromheen gewied zodat ze ruimte hadden om te groeien en ik heb ze zelf geoogst op  de daarvoor bestemde tijd. Al die tijd, al die aandacht, al die liefde gaat in mijn eten zitten; daarvan ben ik overtuigd. Ik hoop dat u met net zoveel aandacht, tijd en liefde in de keuken gaat staan om eten te bereiden voor uzelf en hopelijk ook voor vrienden en familie. Tot een volgende keer!

 

 

 

2 gedachtes over “HETE BLIKSEM UIT DE TAJINE

Plaats een reactie