Dadelcake en pannenkoeken

dadelcake, vegancake, veganistische recepten

Gister kwam de doos met bestelde zaden van de Bolster, de biologische zadenkwekerij waar we altijd ons zaad bestellen. (http://www.bolster.nl/ )Wij krijgen dan altijd een beetje groene koorts en zouden het liefst meteen beginnen met zaaien, maar ja, het is nog nauwelijks winter geweest en nog niet de hele tuin is gespit. We kunnen wel bedenken waar we wat willen zaaien en omdat we biologisch tuinieren kan dat nog wel wat gepuzzel opleveren. De planten zijn ingedeeld in vier verschillende soorten: stengel-, en bladgewas, wortelgewas, vruchtgewas en bloem. Ieder jaar verschuift de tuin met de klok mee zodat waar vorig jaar wortelgewas groeide dit jaar bladgewas komt. Zo delen we ieder jaar de tuin opnieuw in, met uitzondering van de vaste planten als vruchtbomen, hysop en overwinterende kruiden natuurlijk. Komend seizoen willen we tatsoi gaan telen; dit is een soort plukpaksoi en die heeft best veel water nodig. Gelukkig komt het bladgedeelte vlakbij de sloot dit jaar. Helaas is dit ook het gedeelte dat vanaf september vrij moet zijn voor de slootkantmaaier, maar als we een beetje vroeg zaaien en oogsten, moet het lukken. Om te vieren dat het tuinseizoen is begonnen (immers: de zaden zijn binnen) maak ik vanavond het lievelingseten van mijn man.
En het lievelingseten van mijn echtgenoot is: pannenkoeken. Hij lust alles graag wat ik hem voorschotel maar als ik pannenkoeken voor hem bak, is hij echt zo blij als een kind. Toen hij nog geen veganist was, bakte ik wel spekpannenkoeken voor hem…dat was raar, een veganistisch beslag en dan spek erbij…ik ben echt blij dat hij zich heeft bedacht. Ik ben er heilig van overtuigd dat je mensen eerder overtuigd met goede argumenten en discussie dan met schelden en schreeuwen; je vangt immers meer vliegen met stroop dan met azijn, daarom ben ik blij dat ik hem de tijd heb gegeven zelf die beslissing te nemen en dat hij die beslissing ook echt genomen heeft. Natuurlijk weet ik dat hij soms vis eet wanneer ik niet thuis ben, maar uiteindelijk moet iedereen met zijn eigen geweten leven…
Ik bak niet vaak pannenkoeken maar als ik het doe, maak ik ook altijd wat hartige pannenkoeken in de stijl van spek-, of kaaspannenkoeken. Ik gebruik daarvoor meestal shi-takes omdat er hier op het eiland een teler zit en ik die paddenstoelen dus lokaal gekweekt kan kopen. Maar je kunt ook andere paddenstoelen of gewone champignons gebruiken.
Wat ik wel vaak doe is een cake bakken. Een cake zonder eieren is eigenlijk heel makkelijk, anders dan de meeste mensen denken. Groot bijkomend voordeel is natuurlijk dat je ongestraft en zonder angst voor salmonella de kom uit kunt likken. Zelf gebruik ik graag half bloem, half meel dat eigenlijk voor brood bedoeld is, zo word de cake wat steviger en grover van structuur maar je kunt ook heel goed bloem gebruiken of half bloem, half zelfrijzend bakmeel. Ik heb geen ervaring met speltmeel of roggemeel maar dat ga ik zeker nog eens uitproberen en mijn bevindingen zal ik dan hier publiceren. Opdat al mijn lezers kunnen profiteren van mijn fouten en die kunnen overslaan. Het recept voor dadelcake hieronder is even wat werk maar het resultaat mag er zijn! Pannenkoeken zijn pannenkoeken; je bent altijd langer aan het bakken dan dat ze op tafel staan, maar de blijde gezichten zijn meer dan genoeg beloning. De cake is goed voor acht flinke punten en van dit pannenkoekenbeslag bak ik ongeveer acht pannenkoeken. Als je geen banaan wilt gebruiken, kun je appelmoes gebruiken; één banaan vervangen door ongeveer één kopje appelmoes. Het bier in het pannenkoekenbeslag kun je vervangen door wat gist op te lossen in handwarm water, het beslag moet dan wel een half uur rusten in plaats van een kwartiertje. Bak ze en tot een volgend recept!

INGREDIËNTEN
200 gram dadels
200 gram bloem (of combinatie bloem/meel of bloem/zelfrijzend bakmeel)
2 theelepels speculaaskruiden
100 gram margarine
100-150 gram lichte basterdsuiker (naar smaak, logischerwijze wordt het zoeter naarmate je er meer suiker in doet)
1/8 liter water
2 (overrijpe) bananen (geprakt tot moes)
eventueel 50 gram gebroken (ongebakken, ongezouten) noten (cashewnoten of walnoten smaken het lekkerst bij dadels)

Ontpit en snijd de dadels, doe ze met de margarine, de suiker, speculaaskruid en het water in een pan. Laat de dadels op een hoog vuur onder voortdurend roeren smelten tot een soort stroop, laat even afkoelen en meng het dan luchtig door de bloem. Roer dan snel de bananenmoes erdoor. Als het goed is gaat het geheel een beetje schuimen. Tot slot de noten erdoor. (Als je geen noten wilt of kunt gebruiken, kun je ook wat rozijnen en/of cranberries door het beslag roeren voor een extra crunch) Giet het beslag in een goed ingevette ovenschaal en bak in een voorverwarmde oven (150-175 * Celsius) 30-45 minuten goudbruin. Goed af laten koelen alvorens aan te snijden! Dit is misschien wel het moeilijkste van het hele recept! De cake ruikt heerlijk maar als je het aansnijdt terwijl het nog warm is, zal het uit elkaar vallen en verschrikkelijk kruimelen.

PANNENKOEKENBESLAG
250 gram bloem
1 flesje bier
2 (overrijpe) bananen
kopje haverdrink
snufje zout
EXTRA VOOR VIER HARTIGE PANNENKOEKEN
100 gram shi-takes (of champignons)
1 tomaat
wat peper, basilicum en komijn

Meng de bloem met een flinke scheut bier; er ontstaat een dikke, schuimige massa. Voeg de bananenmoes toe en roer goed tot er geen klontjes meer zijn. Met een mixer kan natuurlijk ook! Voeg net zoveel haverdrink en/of bier toe tot er een mooi beslag is ontstaan. Laat het beslag een kwartiertje rusten. Roer het dan nogmaals goed door en bak prachtige goudgele pannenkoeken in een gloeiend hete koekenpan ingevet met margarine of olie.
Voor de hartige pannenkoek snijd je de shi-takes (champignons) in dunne reepjes en de tomaat in superdunne plakjes. Verdeel dit alles in vieren. Bak de paddenstoelreepjes (een combinatie van verschillende paddenstoelen kan natuurlijk ook, dat maakt het extra chic!) goed aan in de hete margarine, bestrooi met wat peper en komijn, voeg een lepel beslag toe en leg bovenop het beslag de plakjes tomaat. Bestrooi de tomaat met wat basilicum. Laat goed doorbakken en draai de pannenkoek voorzichtig om opdat de bovenkant ook een beetje kan bruinbakken. Deze pannenkoek hoef je natuurlijk niet meer te beleggen maar de naturel pannenkoeken smaken heerlijk met stroop of suiker of jam of een fruitsalade.

2 gedachtes over “Dadelcake en pannenkoeken

  1. Wat leuk! Wij hadden afgelopen seizoen winterwortelen gezaaid (van zaad van de Bolster) maar er kwam een mengelmoes van wortels op variërend van spierwit tot donkerpaars en alles wat daar tussen zit! Er was vast iets misgegaan met het in de zakjes doen van het zaad 😉

    Like

Plaats een reactie